keskiviikko 23. syyskuuta 2009

Värillä on väliä

Aamulla terveyskeskuksessa juttelin vieressä istuvan romaninaisen kanssa. Hänellä oli kauniit tummanruskeat hiukset. Vastapäätä istui vietnamilainen maahanmuuttaja. Hän näytti flunssaiselta. Samaan aikaan verinäytettä oli antamassa hyvin tummaihoinen nuorimies. Pituudesta päättelin, että hän pelaa koripalloa täkäläisessä joukkueessa.

Kotiinpäin ajellessa vastaan tuli hellyttävä näky. Hyvin iäkäs mies työnsi rattaissa pientä, vaaleanpunaisiin puettua lasta. Asiantuntevin ottein hän pysähtyi korjaamaan pikkuisen päähineen asentoa.

Kotona odotti tilausvahvistus uuden kodin tapeteista. Tilasin ne Tapettitalosta sen linkin kautta, josta Celia muutama postaus sitten ystävällisesti kommenttilaatikossa vinkkasi.

Tähän mennessä olen suosinut sisustuksessa yksivärisiä kuoseja ja hillittyjä värejä. Saapa nähdä, kuinka silmä tottuu noihin äkkiseltään aika räiväkkäiltä vaikuttaviin kustavilaisraitoihin.

Värillä on väliä. Sen olen oppinut käsityöläisäidiltäni jo vaahtosammuttimen kokoisena. Väreillä voi luoda harmoniaa, vaikuttaa mielialaan, muokata yleisvaikutelmaa ja tehostaa viestejä. Vaatteissa, käyttöesineissä ja sisustuksessa väri on minulle hyvinkin tärkeä. Ihmisen pinnalla ei. Tärkeämpää on se, mitä löytyy ihon alta.

Itse pukeudun melkein aina mustaan. Korkeintaan tehosteväreinä ja uusissa kohtaamisissa, vaikutelmaa pehmentämään, käytän värillisiä t-paitoja jakkujen alla. Kotini sisustuksessa pääväri on viime vuosina ollut pelkistetysti petsattu mänty. Mitenkähän mahtaa vaikuttaa sieluni maisemaan, kun nyt uuteen kotiin olemme valitsemassa selvästi värikkäämmän sisustuksen.

Lieneekö haksahdus noihin tapetteihin pelkkä vaaleanpunainen mielenhäiriö, jota tulen vielä katkerasti katumaan, vai voisiko värikkäämpi ympäristö tuoda uutta väriä myös ajatteluun. Jää nähtäväksi..

1 kommentti:

Maalaispuutarhan Marketta kirjoitti...

No onpa kiva tapetti. Väreillä voi olla suorastaaan "valaiseva" vaikutus omaan sielunmaisemaan. Meillä myös tummaa mäntypaneelia on piisannut, ja kun maalasin seiniä ja kattoa valkoiseksi niin ihan kuin mieli olisi valaistunut ja lähtenyt lentoon. Lopputuloksena oli uskomaton määrä uusia juttuja, joiden avulla oma elämä sai suorastaan aivan uuden suunnan. Valossa näkee asiat toisin!