lauantai 19. syyskuuta 2009

Näillä eväillä

Nyt kun olen suunnittelemassa pienimuotoisen koirankasvatuksen aloittamista, perinnöllisyysasiat pyörivät paljon mielessä. Samoin kuin ihmistenkin kohdalla, geeeneillä on selvästi merkitystä, mutta myös ympäristö vaikuttaa paljon - eikä ainoastaan yksisuuntaisesti. Oikea koira oikeassa perheessä voi olla fantastinen lemmikki, mutta sama yksilö väärässä ympäristössä saattaa muovautua isoksi ongelmaksi.

Tämä minun suosikkirotuni, suomenlapinkoira, on niin alkukantainen, että sen sisällä on sekä luonteissa että ulkonäössä paljon vaihtelua. Nuo kaksi puhdasrotuista (kolmaskin lapinkoira meillä on, mutta se on sekarotuinen) ovat keskenään läheistä sukua ja silti ne ovat sekä ulkoisesti että temperamentiltaan hyvin erilaisia.

Kun viime päivinä olen miettinyt tunteita, olen tutkaillut myös itseäni ja koiriani. Pienestä saakka tuo vaalea on ollut rauhallinen, tottelevainen, vähän laiska, herkkä ja ärisee helposti toisille koirille. Ihmisistä se sen sijaan pitää ihan tavattomasti. Parkinruskea puolestaan on aina iloinen, energinen, reipas, rohkea ja joskus hieman liiankin aikaansaapa. Molempia rakastan, mutta vaalemman kanssa meillä sopii paremmin temperamentit yhteen.

Omat vanhempani ovat molemmat hyvin herkkiä ja voimakkaasti tunteella reagoivia persoonia. Äiti on kuitenkin aina positiivinen, valoisa ja empaattinen. Isä purkaa helpommin ahdistustaan agressiona ja yrittää esiintyä järkevästi - juuri niinkuin meillä perinteiseen miehen rooliin sopiikin. Tunteet kuitenkin usein vääristävät hänen havaintojaan niin, ettei hän kiivastuessaan erota, mikä on totta ja mikä omaa kuvittelua.Arvatkaa vaan kumpaako heistä minun on helpompi ymmärtää?

Jostain syystä vanhempieni temperamentti ei ole sellaisenaan periytynyt kumpaankaan heidän lapsistaan - tai sitten me molemmat tyttäret olemme tarkoituksellisesti muokanneet ja jalostaneet käyttäytymistämme parhaamme mukaan.

Minun on aika vaikea kestää sellaisia ihmisiä, joiden mielestä kaikki on IHANAAAAA. Vielä hankalampaa on sellaisen tyypin kanssa toimiminen, jolla mielipiteet heilahtelevat mielialasta riippuen äärimmäisyydestä toiseen. Joskus todella pelottavia saattavat olla ihmiset, jotka raivostuessaan eivät hillitse itseään ollenkaan, mutta sellaisten kanssa pärjään yllättäen kohtalaisen hyvin. Ehkä olen saanut siihen tarpeeksi harjoitusta.

Koiria jalostaessa luonne on aivan yhtä tärkeä asia kuin terveys ja ulkomuotokin. Haasteelliseksi homman tekee se, ettei etukäteen voi ennustaa, mitkä ominaisuudet periytyvät ja mitkä eivät. Haastavaa on myös sopivan kodin löytäminen kullekin koiralle.

Samoin kuin ihmisten kesken, myös joillakin koirilla toimii yhteistyö paremmin tietynlaisten persoonien kanssa. Hidas akka ja vikkelä koira on kehnonpuoleinen yhdistelmä. Se on jo tähän mennessä tässä talossa todettu, mutta näillä eväillä mennään, jotka on saatu ja kasvatetaan itseämme ja toisiamme niin paljon kuin jaksetaan.

6 kommenttia:

isopeikko kirjoitti...

Luulenpa, ettet viitsisi kasvattaa koiria, jos se olisi legoista rakentamista ja saisit aina sellaisen kun olit suunnitellutkin. Elämän iloja on sen yllätyksellisyys, luulee peikko.

Ofelia kirjoitti...

Teidän vaalea koiranne (Seita?) on kyllä tosi suloinen! Luulen etten ole törmännyt suomenlapinkoiriin ennen sinun blogiasi. Jännää jos rupeat kasvattamaan koiria!

Heh ja hih, me ei kyllä livenä tultaisi varmaan ollenkaan toimeen kun minä olen juuri sellainen mielipiteen muuttaja mielialan mukaan?! =D Tämä on silti hyvin yleistä epvakaasta pers.häröstä kärsiville. Ja kyllä pelottavia ovat ihmiset jotka eivät hillitse raivoaan! Itse pelkään edelleenkin äitiäni kun se saa silmittömän kohtauksen. =/ Lamaannun kauhusta.

Silityksiä suloisille haukuille!!!

Äijänkäppyrä kirjoitti...

Luin juttus! Täälä eletähän kans kaikellaasis luannetkohtaloos. Luulen, notta poikakoirani ei oo mikää hintti, vaikka se kävellöö koko aijan joka askelehen mun peräs ja korsaa oma kaulansa mun kaulalla joka yä.

Millan kirjoitti...

Niinpä juuri se taitaa olla, Isopeikko.

Saattaapi olla Ofelia, että jmmalta kummalta livenä käämit käryäis, mutta ei tiedä kummalta ;-) Olenhan minä semmoisten tunneihmisten mielestä vastaavasti usein ärsyttävä ilonpilaaja.

Heh, Äijänkäppyrä. Ehkä sä olet vaan koirulin mielestä hyvä tyyny ;-D

Esa kirjoitti...

Musta taas tuntuu, että olen perinyt vanhempieni luonteista ne huonot puolet. Jonkinlaista geenimanipulaatiota sekin. Tuosta edellisestä postauksesta sen verran, että tunteita ei sinänsä voi määritellä sukupuolen mukaan, mutta alttiutta kyllä.

Äijänkäppyrä kirjoitti...

Pitää kyllä ottaa huamiohon tuaki, nottei rakkini oo ku muukki miähet. Helevetti, vai tyyny sille. Moon luullu notton pikkuusen perähäni.