keskiviikko 16. syyskuuta 2009

Kriisistä kriisiin

Hesari julkaisi kuulemma hiljattain jutun, jossa kerrotaan Suomen nuorison asenteiden muuttuneen konservatiivisemmiksi. Oma napa on asettunut monella entistä selvemmin maailman keskipisteeksi. Kuluttaminen, viihtyminen ja itsestä huolehtiminen on ohittanut arvojärjestyksessä altruistisemmat päämäärät.

Psykologiselta kannalta katsottuna kyseessä voi tietysti olla suojautumiskeino. Kun tilanne ympäristöuhkien osalta alkaa näyttää toivottomalta, on helpompi sulkeutua omaan pikku kuplaan kuin jäädä avuttomana seuraamaan lähestyvää katastrofia. Taloudellinen lama osuu monen nuoren kohdalle jo toista kertaa ja lietsoo epävarmuutta henkilökohtaisesta tulevaisuudesta. Parempi siis nauttia ja elää kuin viimeistä päivää, koska huomenna voi olla vielä huonommin. Siitäkö on kysymys? En minä tiedä.

Itse kuulun siihen sukupolveen, jonka teini-ikää varjosti öljykriisi, ammattiin valmistumisen jälkeen pukkasi päälle edellinen lama ja nyt taantuma on täällä taas. Toisaalta historian tutkiminen pistää miettimään, lieneekö elämä tällä maapallolla koskaan niin helppoa ja tasaista ollutkaan. Sotia, nälänhätää, tauteja, taistelua vallasta, jokapäiväisestä leivästä ja elämästä on ollut kaikkina aikoina. Jotenkin sitä vaan kuvittelisi, että kun teknologia kehittyy, samalla kehittyisi myös ihmiskunnan kyky selvitä henkisesti, itseään ja toisiaan tuhoamatta, kaikista näistä haasteista. Kovin vakuuttavalta se kehitys ei nyt näytä.

Tämän tyypin äänestä en tykkää yhtään, mutta hänen sanoituksissaan on toisinaan terävää oivaltavuutta. Tämän päivän ajatuksiin sopii tämä

5 kommenttia:

isopeikko kirjoitti...

Peikko luulee että täällä on nyt suhteellisen helppoa. Vielä :)

Millan kirjoitti...

Niin minäkin luulen..

Rita A kirjoitti...

Tuo "oma napa" voi lähteä Suomen nuorisolla myös kotikasvatuksesta. Vertailevat tutkimukset Suomen ja joidenkin muiden maiden välillä osoittavat että kasvatusmalli jossa ei korosteta pelkkää minää, ja pyritä yksinomaan kohentamaan lapsen itsetuntoa, vaan opetetaan empatiaa ja toisten huomioon ottamista tuottavat erilaisia kansalaisia kuin omanapaisia.

Millan kirjoitti...

Aivan totta, Rita ja se meiltä helposti kunohtuu, jos koko maailmankarttakin piirtyy mielessämme sellaiseksi , että suomalaisuus on normi ja kotimaamme se maailman napa :)

Millan kirjoitti...

eikun unohtuu :)