tiistai 8. syyskuuta 2009

Punainen lappu otsassa

Eiliset tv-uutiset saivat taas Krätyakan veren kuumenemaan niin, että lienee parasta terveyssyistä ryhtyä rajoittamaan uutisnälkäänsä.

Ensin kerrottiin, että omistusasumiseen liittyviä vero-etuuksia aiotaan supistaa. Uudelleen harkittaviksi joutuvat muun muassa vasta vähän aikaa käytössä ollut kotitalousvähennys ja asuntovelan verovähennysoikeus. Kun tähän sitten vielä ynnätään kiinteistöverojen korotusaikeet ja lämmityskustannusten viimeaikainen nopea nousu, asumisen, tämän jokaisen suomalaisen perustarpeen tyydyttäminen käy kaiken aikaa kalliimmaksi.

Samassa lähetyksessä kerrottiin aivan älyttömästä aikeesta kieltää kauppojen ruokaosaston prosenttimääräiset alennustarrat johonkin, muka kuluttajan etuja ajavaan asetukseen, vedoten. Käytännössä moisesta kiellosta olisi kuitenkin seurauksena se, että kauppojen kannattaa ennemmin kyörätä vanhentumassa olevat elintarvikkeet kaatopaikoille kuin ryhtyä aikaa ja rahaa kuluttavaan sääntöjen mukaiseen hintojenlaskuoperaatioon.

Aivan oma luku sinänsä ovat nämä Urpilaisen lipsautukset ja niiden puiminen lehdistössä. Tietääkseni virallinen köyhyysraja, eli puolet mediaanitulosta liikuskelee nykyään jossain tuhannensadan euron kieppeillä. Pienituloisuus riippuu tietysti sitten määrittelijän näkökulmasta.

Nyt, kun itse parhaillaan kippuroin monenlaisten asunnonvaihtoon ja remontteihin liittyvien ongelmien parissa, moiset aikeet ja keskustelut nostattavat melkein tuskanhien pintaan. Jos tosiaan on niin, että remonttifirmat ja kotipalveluyritykset hinaavat hintojaan ylös sitä mukaa, kun verovähennysoikeus kasvaa, eihän se silloin pienituloisia auta. Tällä hetkellä kuitenkin on rakennusalalla ihan todellinen lama ja kuvittelisin sen sentään jonkin verran pitävän hintoja kurissa, kunnes ajat paranevat. Pienituloisille talouksille erilaiset valtion tuet ovat usein ainoa mahdollisuus esimerkiksi asunnon perusparannuksen ja lämmitysjärjestelmien uusimiseen.

Tutkimukset osoittavat, että tuloerot ovat kiistatta Suomessa kasvaneet. Useimpien pienituloisten kaikki käytettävissä olevat varat kuluvat ihan perustarpeisiin: asumiseen, ruokaan ja terveydenhuoltoon. Siksi Krätyakan on aivan mahdotonta ymmärtää näitä nykyhallituksen säästötoimenpiteitä, jotka tuntuvat määrätietoisesti kohdistuvan juuri noihin perustarpeisiin.

Itse ostan hyvin usein sellaista tarramerkittyä ruokaa ja kauhistun ajatusta, että syömäkelpoista tavaraa ryhdyttäisiin entistäkin enemmän tuhlaamaan. Yksin eläen alittaisin tuon virallisen köyhyysrajan reippaasti, eivätkä koko taloutemme yhteenlasketut tulotkaan taida tuota Urpilaisen pienituloisuusrajaa ylittää. Silti en tunne itseäni köyhäksi. Halvennetuksi, leimatuksi, syrjäytyneeksi ja alennuskoppaan sysätyksi sen sijaan kyllä. Monelta suunnalta meihin pienituloisiin ollaan lyömässä jos jonkinlaista punaista lappua otsaan (työtön, syrjäytynyt, vajaakuntoinen, pienituloinen, eläkeläinen, tuensaaja) ja prosenteista kiistellään jatkuvasti. Kerrassaan surkeata joukkoa. Eihän meillä ole edes varaa kuluttamalla nostaa Suomea lamasta.

4 kommenttia:

BLOGitse kirjoitti...

OLEN SATA SAMAA MIELTA KANSSASI!
Itse karsin kun kyseiset uutiset tulevat silmille enka voi uskoa niita todeksi.
Mita ihmetta tassa maassa oikein tapahtuu?

Pitaisiko poliitikot pistaa valilla toihin ja mediakieltoon. Jatkuva esillaolo tuntuu olevan tarkeampaa kuin asioiden hoito jarkevasti!

Niina kirjoitti...

Luin asiasta aamun lehdestä ja kylmäsi. Olen muutenkin miettinyt asumistani, koska sitten kun nuorin muuttaa pois kotoa, tuloni tippuvat jälleen, enkä tiedä miten pystyn enää asumaan tässä asunnossa. Jos korkojen verovähennysoikeus poistuu, on pakko muuttaa.

Välillisiin veroihin siirtyminen käy erityisesti pienituloisen kukkarolle. Mistähän sitä vielä säästäisi? Viljelisin mielelläni vihanneksia ja juureksia, mutta pihaani ei mahdu kasvimaata. Jos muuttaisin maalle, tarvitsen auton. Kaikki maksaa.

Nykyisessä mielentilassani elämisen kalleuteen liittyvät asiat ahdistavat.

Ofelia kirjoitti...

Johan on markkinat!!! Eikö ole jo kauan puhuttu siitä, miten pienituloisilla ei ole varaa ostaa asuntoa? Auttaako tuo verovähennysoikeuden poistaminen asunnonostajia?! Mekin saamme heittää haaveet omistusasunnosta jos TUO tulee voimaan. =( Ja jos joku sitten vielä kehtaa sanoa minulle miten omistusasuminen on kannattavampaa kuin vuokralla asuminen niin... *&##!!!

Minä olen selkeästi pienituloinen ja alle köyhyysrajan. Ystävä eilen kertoi tuosta Urpilaisen jutusta. Mutta, jos 3000e/kk ansaitseva on pienituloinen, mitä silloin on sosiaaliturva? Eikö tuolla logiikalla silloin sosiaaliturvaa korotettaisiin?

Millan kirjoitti...

Niinpä BLOGitse.

Erityisesti yksin asuvat pienituloiset taitavatkin olla suurimmissa vaikeuksissa, Niina, vaikkei lapsiperheilläkään hyvin mene..

Minusta vähän tuntuu, Ofelia, ettei sosiaaliturvan kehittäminen ole nykyisen hallituksen, eikä juuri demareittenkaan prioriteeteissa ihan kärjessä..;-)