keskiviikko 20. toukokuuta 2009

Puiren pelekua

Vaikka minoon itte pohojalaanen varpaankynsiäni myören, mua naurattaa täällä kotokonnuullani usiampiki juttu. Esimerkiksi se, kuinka nua täkälääset isännät ilimiselevästi pelekää puita, jossei ne satu pötköttämähän turvallisesti tantereella tai komiasti pinos tukkirekan kyyris.

Emmoo huamannu, jotta ne mettää kammoksuus. Sen kimppuhun ne näyttää käyvän ihan hapinees vesuriensa ja sahojensa kans, mutta annas olla, jos jossaki aukialla seisoo yksinäänen puu tai jonku pihas on monta koivua. Heti pitää mennä kopistelemahan ja kauhistelemahan, jotta tämon varmahan sisältä laho ja se tarttoo kaataa, ennenku se seuraavalla pohojoostuulella rysähtää tuvan päälle. (Tai auton, tai ihmisten. Ihan varmasti se tienoon ainoa puu suorastaan odottaa, että saa kaatua jonkun ohikulkevan ihmisen niskaan)

Niiren miälestä kuuset varjostaa ja koivut roskaa. Liian lähellä tupaa ne kasvattaa sammalta katolle ja märättää rästäslaurat. Maan alla ne kiamurtaa juurensa kivijalkahan ja halakaasee koko perustan. Mokomat pirulaaset. Kumohon ne pitää saara.

Muistan ku kerran ny jo eresmenny naapurin isäntä pasteeras tuas meirän markilla ympäriinsä ja sanoo, jotta kyllä tästä hyvän sais, ku ensi päästelis sahalla pari viikkua ja sitte tilaas puskutraktorin paikalle. Tää meirän piha kun on täkälääsittään siitä kummallinen, jotta on monttua, mäkiä ja piäni luamakin virtaa kaharen hehtaarin pläntin läpitte. Sitäs lurua sei sentään ollu umpehen kaivamas.

No, ny se miäs on jo kuallu. Sen eläes niiren piha oli tasaanen ku jalakapallokenttä. Mitä ny syystöiren aikaan raktorin pyärät mylläs siihen mutaaset urat. Ny, kun son pois, sen emäntä on istuttanu markin täyteen kukkia, puskia ja herelmäpuita. Tiältä kattottuna son ku Eerenin puutarha. Eikä sitä rouvaa taira pelijättää puukkaan. Ihan ku kurillansa son istuttanu koko tiänviarustan täytehen komeeta kuusia...

6 kommenttia:

Ofelia kirjoitti...

Kyllä Eedenin puutarha on parempi kuin jalkapallokenttä!

Mä ryssin pahasti: laitoin blogini osoitteen vahingossa yhteen paikkaan mihin se ei kuulu ollenkaan. Nyt mulla on salasana kunnes saan sen pois sieltä...

Äijänkäppyrä kirjoitti...

Etsunkaa soo ny vaan saanu vauhtia musta moottorisahamurhaajasta. Mäku pilipastan kaikki sellaaset, jokkei osaa olla mun miäleni mukahan.
Oli tai ei. Mulloli ennen yks tyäkaveri, joka sanoo aina ku näki paliahaksi mäntätyn mettän; kattokaa pijjat ku on komiaa mettää. En voi enää kysyä, oliko kommentti vitsi vai oikiaa asiaa.

Millan kirjoitti...

No voi möhnä, Ofelia. Olisin iloinen, jos ilmoittelisit sitten, kun pääsee taas vapaasti selaamaan. Sun blogiasi on ollut virkistävää lukea.

Pakko on nyt myäntää Äijänkäppyrä, jotta sun moottorisahajuttus antoi hiukan inspiraatiota, mutta kuten heti hoksasit, et oo ollenkaan ainua, joka näillä seuruilla pistää äkkiä puut oikooseksi ;-D

Ofelia kirjoitti...

Joo toki ilmoitan! Toivottavasti ei kestä kauaa... En varmaan täs välissä kirjoita sinne mitään. Toi "voi möhnä" on ihana! =D Sopii tähän....

Lähteenmäki kirjoitti...

Hauska kirjoitus! Olen mikä lie hämäläinen/satakuntalainen, mutta tuttua tuo on silti.Mun kotini pihalla oli sentäs omenapuita, niiden kolmen männyn lisäksi, jotka pihamaalla kasvoi.Koivuja ei saanut istuttaa missään tapauksessa.

Millan kirjoitti...

Vai on niitä pelottavia puita teilläkin päin, Lähteenmäki ;-)