keskiviikko 15. heinäkuuta 2009

Kielestä

Milloin olette viimeksi kuulleet jonkun miehen kälättävän, kalkattavan, mäkättävän, kitisevän, nalkuttavan, juoruilevan, marisevan, kaakattavan, piipittävän tai krätisevän? Kokeilkaapa ihan ohimennen, nopeasti keksiä yhtä monta miehistä puhetyyliä kuvailevaa sanaa, joissa olisi yhtä väheksyvä tai paheksuva sävy.

Sekin Akkaa mietityttää, miksi eräs naispuolinen tuttava niin kovasti närkästyi, kun totesin hänen vastikään täysikäistyneen poikansa kuvaa katsoessa "Onpas sulla nätti poika". Olisi kuulemma pitänyt käyttää mieluummin sanaa "komea".

Käyttämämme kieli heijastelee maailmankuvaamme, jonka rakennusaineet olemme saaneet ympäröivästä kulttuurista. Jokainen toisten kanssa vuorovaikutuksessa oleva muovaa myös ympäröivää kulttuuria itse omalla pienellä panoksellaan.

Emme elä tyhjiössä. Siksi on naurettavaa syyttää esimerkiksi nuorison typerästä käyttäytymisestä pelkästään vanhempia tai koulujärjestelmää. Toki ne vaikuttavat eniten, joihin meillä on voimakkain ja varhaisin tunnesuhde, mutta murrosiässä kaverit tulevat vanhempia tärkeämmiksi vaikuttajiksi ja populaarikulttuuri ja...

Äh, tää ei nyt jaksa. Pyörikööt tuulimyllyt rauhassa. Don Quijote viettää tänään vapaapäivän... (tai rehellisemmin sanottuna depispäivän syvällä peittojen uumenissa)

6 kommenttia:

Roosa kirjoitti...

Eihän miehet käytä mitään noista puhetyyleistä, hyvänen aika sentään. Jos otamme esim. tuon juoruilevan, niin miehet vaan keskustelee, puhelee, vaikka ensimmäinen lause olisi: mitä siellä naapurin villellä oikein kävi, kun kuulin...
Nätti on nätti, minkäs sille voi, sukupuolesta riippumatta.
Toivottavasti jaksat nousta taas vällyjen alta, sanoo nim. viime aikoina aika usein peiton alle sukelteleva.

Polga kirjoitti...

Käyttäkäämme termiä hyvännäkönen kaveri - vältymme vihoilta ,D

Miehet ärisevät, virnottavat, jaanaavat, äkisevät jne. Kyllä näitä aika äkkiä keksii.

Millan kirjoitti...

Niinpä, Roosa :-)

Ikupäivänä en ole muista noista verbeistä kuullut kuin tuon "äristä". Polga. Taidamme olla kotoisin eri kielialueilta..

Rita A kirjoitti...

Jos noita vähätteleviä ja halventavia sanoja käyttäisivät naisista pelkästään miehet se ei olisi ihan niin kurja juttu kuin se että naistenkin kuulee vahvistavan faktaksi että miehet muka puhuvat pelkkää asiaa ja järkeä, ämmät juoruilevat.

Muistan yhden takavuosien tutkimuksen josta selvisi että miehet juoruilivat täsmälleen siinä missä naisetkin. Toisenkin asian muistan, nimittäin sen että siihen asti minä olin uskonut tuon harhan todeksi!

Kääriydy johonkin kauniiseen vällyyn - nätti miehesi on varmaan virkannut - niin me muut hillitsemme sillä aikaa tuulimyllyjä :)

Millan kirjoitti...

Itseasiassa Krätyakan mies OSAA myös virkata. Testattu on, ja nättikin se on Akan silmissä edelleen..

Hyvä on, että muitakin myllynjarruja löytyy, jottei ihan yksin tartte isompia voimia vastaan pullikoida, Rita :-)

Arjaanneli kirjoitti...

Täytyy nyt myöntää yks jutska.
Äärettömän harvoin hermostun. Kerran sitten kihahti pääni, ja ärjäsin:
Perkele, kun täällä käytävällä on niin paljon irtomunia, ettei sekaan mahdu! Hameet pitäis hankkia ihan talon puolesta!

En ole kovin ylpeä tästä, mutta totesin että miehet osaavat kaikki nuo kalkatukset ja piipitykset siinä kuin naisetkin.Ei ole eroa siinnä!
Se on sitten eriasia, onko kovinkaan nättiä puhua ihmisestä nuilla sanoilla...

Vällyily on hyvä konsti karkottaa mielipahaa.
Pai,pai!