keskiviikko 29. heinäkuuta 2009

Keittää ilman kattilaakin

Tänään olen yrittänyt hoitaa asioita puhelimella, kun en nyt mitään fyysisesti rankempaa jaksa. Äskeinen puhelu tosin todisti, että sykkeensä ja verenpaineensa voi saada huippulukemiin ilman mitään huhtomistakin.

Kaikkihan tietävät, että Suomi on heinäkuun ajan suljettu. Niin täällä maalla myös monet kunnanvirastot. Joitakin asioita olisi kuitenkin kesälläkin hoidettava. Niinpä olen odottanut kuin kuuta nousevaa tämän viikon maanantaita, jolloin tulevan kotikuntamme virkailijoiden piti palata töihin.

Tarttis nimittäin saada lämmitys siihen uuteen harakanpesäämme ja kaukolämpöä toimittaa sielläpäin kunta... vaikka " toimittaa" on kyllä äskeisen puhelun perusteella vahvasti liioiteltu ilmaisu. Informaatiota luurin toisessa päässä ähkivästä insinööristä irtosi sangen nihkeästi. Suoraan sanottuna hän kuulosti siltä kuin olisi epäillyt minun aikovan pihistää koko paikkakunnan kaukolämpökeskuksen.

Pyysin tietoa tai tarjousta kaukolämmön hinnoista. Annoin oman käsityskykyni mukaan riittävät tiedot, kun kerroin asunnon sijainnin, rakennuksen neliömäärän ja kuvailin kunnon. Insinöörin ymmärrys ei kuitenkaan koskaan ole suoraan verrannollinen tavallisen tallaajan käsityksiin. Hänen mielestään meidän olisi nyt tilattava maksullinen mies jostain LVI-firmasta laskemaan joku hemmetin piikki (en muista sitä oikeata käsitettä, kun se oli itselleni ihan ennekuulumaton. Joku "virtauskin" siinä oli), eli meikäläisen aivoilla ymmärrettynä lämpimän veden määrä, joka sen torpan sulana pitämisen tarvitaan. Jotenkin olisin olettanut, että sen palvelun tarjoaisi edes rahaa vastaan se taho, joka sitä lämpöäkin myy.

Täältä saakkako meidän pitäisi nyt metsästää jotain putkifirmaa ja maksaa arviosta, joka kenties ei lopulta johda yhtään mihinkään? Vielä vaikeammaksi asian tekee se, että talo ei vielä viikkoihin edes siirry meidän omistukseemme, kun kauppakirja kiertää vielä monta kokousta ja syyskuuhun saakka siellä pesii vuokralaisia. Perskules.

Syyskuussa voi kuitenkin olla jo kylmä ja ainakin lämmintä vettä tarvitaan. Tähän saakka on lämpö tullut nappuritalosta, seurakunnan kattilasta, mutta tuskinpa ne aikovat meitä enää kaupan jälkeen lämmittää.

Asia ei sinänsä ole suuri, mutta entisenä kauppiaana ja asiakaspalvelun ja markkinoinnin opettajana minua ärsyttää huono palvelu niin suunnattomasti, että taidanpa sittenkin unohtaa koko kaukolämmön ja ryhtyä kyselemään maalämpöpumppujen hintoja.

Nyt keittää ihan ilman lämmityskattilaakin

5 kommenttia:

Celia kirjoitti...

Maalämpöpumppu on hyvä lämmitystapa. Meillä on sellainen. Olisin vielä halunnut aurinkopaneelit katolle (metsään päin) tuottamaan lämpöpumpun tarvitsevan sähkön, ettei lämmitys olisi verkkovirrasta riippuvainen. Mies ei kuitenkaan suostunut aurinkopaneeleihin, kun tykkäsi, että ne ovat rumat. Takkaa käytämme pahimmilla pakkasilla tasaamaan lämmityskuluja.

Millan kirjoitti...

Kuulostaa hyvältä ja ekologiselta. Meitä harmittaa kovasti, kunkaikki tulisijat on vanhasta talosta hävitetty. Nyyisessä meillä on ollut käytössä sekä varaava takka että puuhella. Tuleeko teillä, Celia, se lämpö porakaivosta vai maahan tai järveen vedetyistä putkista?

vilukissi kirjoitti...

Johan nyt on ... laita sinne kuntaan/kaukolämpöfirmaan sähköpostia, että kait niidenkin inssillä jonkinlainen tulosvastuu on. Herranjestas, uusia asiakkaita tulossa ja olis sanonu, notta mäpäs meen kattomahan siihen osoitteeseen ja hommaan miehen tutkimaan tai jotain...

Celia kirjoitti...

Meillä on kaksi putkea kallioon vartavasten poratussa reiässä, yhteensä 200 metriä. Nyrkkisääntönä on kuulemma 1 m lämpöputkea asumisneliömetriä kohti.

Outo asenne muuten sillä kunnaninsinöörillä. Olisikohan hänellä insinööritauti (ei sano mitään varmaa ennen kuin kaikki faktat on lyöty pöydälle)? Samaa mieltä kuin vilukissi. Laita sille sähköpostia ja pyydä vastaus kirjallisena, niin on aikaa miettiä vastauksen sisältöä. Pitäisihän kunnaninsinöörin sentään palvelua tarjota tulevalle asukkaalle.

Ofelia kirjoitti...

Onpas hankalloo. Ja ihan idioottimainen oli se sydänlääkejuttukin. Onneksi sait sovittua...

Kirjotat niin paljon hyvää asiaa mistä mulla herää aina ajatuksia mutta en saa kommentoiduksi! Yritän taas aktivoitua. =)