keskiviikko 15. huhtikuuta 2009

Yrittäisivät nyt päättää

Kun akka oli ipana, vanhamummu, eli isoäidinäiti, käski pistää paljon voita leivälle, jotta näkö paranee. Leipä oli kuulemma terveellistä ja puuro hyvää perusruokaa. Teini-iän painonvartiointiajoistakin mieleen on jäänyt päällimmäisenä se, että senaikaisten käsitysten mukaan hiilihydraatteja kannatti syödä paljon, koska niiden sulattamiseen elimistöltä kului muka enemmän energiaa kuin muiden ravintoaineiden. No, nyt sitten karpataan joka puolella..

Kananmunat ovat olleet pitkään suomalaisten mielestä vaarallista syötävää korkean kolesterolipitoisuutensa vuoksi. Tänään osui kuitenkin silmiin tämmöinen juttu, jossa väitetään todistetun, etteivät ne ihmisen elimistössä kolesterolipitoisuutta nosta alkuunkaan niin paljon kuin on kuviteltu.

Hohhoijaa. Yrittäisivät nyt päättää. Jotenkin sen vielä käsittää, että tiedon karttuessa käsitykset muuttuvat, mutta se ottaa pattiin, että suorastaan vastakkaisia ja keskenään kilpailevia käsityksiä pursuaa joka tuutista. Tiedä tässä nyt sitten, mihin uskoa. Hankalaksi tilanteen tekee myös se, että ennen nämä terveysasiatkin saattoi jättää herrojen haltuun. Nyt jokainen on itse vastuussa valinnoistaan: elintavoistaan, ravinnostaan, liikunnastaan ja joidenkin mielestä koko hyvinvoinnistaan. On suorastaan synti ja häpeä olla vanha, läski tai sairas ja maksattaa yhteiskunnalla laiminlyötyjen kuntosalikäyntien seuraukset.

Ei pihkura, pitäisköhän pistää elämä risaiseksi ja lätkäistä tänään lounaaksi lautaselle oikein omeletti.

6 kommenttia:

Arjaanneli kirjoitti...

Minä parkanen olen allerginen munalle, joten jään vain kuolaamaan...
Joskus syön salaa itseltäni valkuaisen! Sanonta " Tieto luo tuskaa" on mottoni. Kaikkihan tietää että pitäis sitä ja pitäis tätä, mutta onko se sitten niin tavoiteltavaa kuolla terveenä?
ÄÄhhh, minunhan pitäisi ammattini puolesta heristellä sormea eikä lietsoa vastarintaa... hupsista!

Äijä kirjoitti...

Hmm.
No, en ole kyllä jaksanut vouhkata noiden juttujen perässä koskaan. Syönyt kylläkin liikaa kaikkea, ja nyt saan kantaa seuraukset, ja yrittää korjata, mitä korjattavissa on.
Mikä tahansa ruoka on ok kohtuudella nautittuna, huomioonottaen allergiat sun muut vaivat.

vilukissi kirjoitti...

olen ikäni luullut, että kolesterolikin liittyy ainakin osittain painoon...ei kuulemma, on periytyvä juttu!

Millan kirjoitti...

Voi, Arjaanneli parka. Kananmunaa taitaa olla yllättävän monissa herkuissa...
ja hyvä, kun et heristele siellä moittivasti sormea. :-)

Varsin osuvasti ilmaistu tuo "kantaa seuraukset", Äijä :-)

Niinpä, Vilukissi - ainakin taas tämänhetkisen tiedon mukaan!

Famu falsetissa kirjoitti...

Olen jo kauan noudattanut sellaista ruokavaliota, että syön aina sitä mikä sinä päivänä lehtien ja radion mukaan on terveellistä. Siinä se ruokapöydän anti vaihtelee.
Viime vuoden alussa piti tulla toimeen melkein pelkällä punaviinillä.
Loppukesällä se muuttui vaaralliseksi vanhoille naisihmisille ja piti ruveta raivoraittiiksi.

Millan kirjoitti...

Hehhee, Famu falsetissa, siinäpä oivallinen resepti. Viini on kaapista tällä hetkellä vähissä, mutta eikös konjakkikin tee pumpulle hyvää ja suklaassakin on flavonoideja. Eikun nautiskelemaan ;-)