lauantai 11. huhtikuuta 2009

Haaste

Viiteryhmän käsite on aina kiinnostanut minua. Sosiaalipsykologiassa sillä tarkoitetaan ryhmää, jonka toimintaan, arvoihin ja asenteisiin ihminen samastuu. Toisinaan sen jäseneksi pyritään, vaikkei oikeasti vielä kuuluttaisikaan ja sen ominaisuuksia, elämäntapaa ja tyyliä ihaillaan.

Omaan viiteryhmään liittyviä piirteitä tuodaan esille muun muassa pukeutumisessa, harrastuksissa, kielenkäytössä ja monenlaisissa kulutukseen liittyvissä valinnoissa. Säälittävimpiä ovat ne tapaukset, joissa ihminen epätoivoisesti elää yli varojensa tavoitellessaan ihannoimaansa elämäntyyliä. Yhdenlaista resurssiensa ylittämistä on myös tämä kohtuuton nuorekkuuden tavoittelu, joka saa jotkut turvautumaan melko naurettaviin ja äärimmäisiin keinoihin, jotta voisivat vielä kokea kuuluvansa "nuorten, kauniiden ja rohkeiden" viiteryhmään.

Minun päähäni tämä ajatus putkahti, kun eilen katselin omien ja toisten sivujen suosikkiblogien listoja. Joidenkin sivut ovat selvästi profiloituneet tiettyihin aihepiireihin. Käsityöblogien sivuilla on enimmäkseen linkkejä käsityöihmisten sivuille, ruokablogit linkittävät toisten ruuasta kiinnostuneiden sivuille, poliittiset blogit keräävät ympärilleen aivan tietynlaista lukijakuntaa ja listoilleen linkkejä, jotka johtavat toisiin politiikkablogeihin.

Päiväkirjablogit ovat sitten ihan oma lukunsa. Niiden listat ovatkin mielestäni kaikkein kiinnostavimpia, koska ne saattavat joskus paljastaa jotain syvällisempää kokoajansa maailmankuvasta, luontenlaadusta ja elämänasenteesta kuin yhden asian ympärille keskittyvien blogien suosikkilistat.

Kun katselin oman linkkilistaani, hämmästyin useammastakin asiasta joita en nyt kuitenkaan tässä paljasta (mutta otan mielelläni kommentteja vastaan). Erityisesti yllätyin siitä, että sinne on kertynyt niin paljon miesten kirjoittamia blogeja., sillä käsittääkseni miehet ovat bloggailuharrastuksessa edelleen vähemmistönä ja niin ollen todennäköisyys löytää hyviä miesten kirjoittamia juttuja pitäisi olla pienempi.

Joitakin blogeja olen jonkin aikaa lukenut niin, että en ole tiennyt kumpaa sukupuolta sen kirjoittaja on. Keskustelukumppanin sukupuolella kun ei yleensäkään ole minulle suurta merkitystä, ellei hän itse sitä kovasti esille tuo (ja jos jatkuvasti tuo, niin mielenkiintoni tuppaa jossain vaiheessa lopahtamaan). Silläkin tavoin on muutamia suosikkiblogeja löytynyt.

Olisi tosi kiehtovaa kuulla millainen teidän mielestänne on kiinnostava blogi ja millä perusteilla olette suosikkilistaanne sivupalkkiin kirjoittaneet. Haastan kaikkia aiheesta kiinnostuneita kirjoittamaan siitä jonkinlaisen postauksen omaan blogiinsa. Jos vinkkaatte siitä täällä, tulen innosta vinkuen lukemaan.


9 kommenttia:

Äijänkäppyrä kirjoitti...

En tiedä nyt muuta kuin sen, että sinulla on kauniisti pursuileva Suomen kieli. Tekstiäsi on helppo ja ihastuttava lukea.

bamiella kirjoitti...

Otin Haasteen vastaan ja kirjoitin aiheesta blogissani.

Yvioon kirjoitti...

Mäkin kirjoitin vastaavasti omassani. Luen vain niin erilaisia, että varmaan jonkun taas unohdin. Puutarhablogeja katselen myös ja sisustusjuttuja kanssa. Huh. On niin paljon kaikkea, että ei muista millään niitä mainita.

kirlah kirjoitti...

Kirjoitin minäkin aiheesta omaan blogiini.

Minäkin olen muuten lukenut pitkäänkin parinkin henkilön blogia ja luullut kirjoitustyylistä päätellen miehiksi. Kunnes jokin "naismainen" piirre ja ilmaus on paljastanut henkilön naiseksi.

Äijänkäppyrä kirjoitti...

Kirlahille voin sanoa, että minä en ainakaan ole mikään porstuakaappimies. Olen kyllä ihan aito kolli, vaikka viestini ovat kuin taivahanrannan maalarilta.

Elegia kirjoitti...

Minäkin olen havainnut, että monet aika paljolti yhteen asiaan keskittyvät blogit linkittävät toisiin samoja aiheita käsitteleviin kuten vaikkapa ne ruoka- tai askartelublogit. Poikkeuksia toki on.

Toisaalta joillakin voi olla useita blogeja ja he laittavat sitten linkkinsä aihepiirien mukaan.

Minulla on esim. myös mm. valokuvablogi, jossa on linkkejä vain kuvablogeihin.

Itse tykkään monipuolisesti eri aiheista. Oikeastaan sellaiset blogit, joissa päivästä toiseen kerrotaan suunnilleen kellonajan tarkkuudella, mitä tänään on tehty, eivät kiinnosta minua. Tai sitten ne täytyy olla tosin hyvin tai erikoisesti kirjoitettu, että jaksan innostua. Mutta siis, pääsääntoisesti en koe tarvetta lukea blogeja, joissa listataan päivän tekemisiä.

Et muuten vastannut itse kysymykseesi: Millainen on sinusta mielenkiintoinen blogi? :)

Isopeikko kirjoitti...

Peikko kurkistaa sanojen taakse ja katsoo mitä siellä on. Joskus sitä oikein unohtuu seuraamaan.

Millan kirjoitti...

Kävin ja käyn edelleen kurkkaamassa kaikkien postauksia, jotka kertovat
aiheesta kirjoittaneensa :-)

Minäkin kiinnostun monenlaisista aiheista, Elegia. Sujuvan kielen lisäksi puoleensavetavintä on lämmin huumori ja persoonallinen näkemys asioista. Pelkkä tapahtumien, tehtyjen töiden tai käytettyjen vaatteiden luettelo ei minuakaan jaksa viehättää.

Peikon tavoin minäkin yritän nähdä sanojen taakse. Useimmiten, jos siinä onnistuu, sieltä löytyy jotain kaunista.

Aila kirjoitti...

Niin kuin muutenkin huomaisit, otin jotakuinkin haasteen vastaan. Mä olen kans joskus ihan oikeasti törmännyt vaateblogeihinkin. No, omani onkin enimmäkseen sitten sitä "tekopyhyyttä"...