torstai 25. kesäkuuta 2009

Ikäsyrjinnästä

Ylen uutisissa oli tänään juttua ikäsyrjinnästä. Naisiin kohdistuvana sitä esiintyy tuoreen tutkimuksen mukaan Suomessa eniten Euroopassa. Syrjinnän kokeminen ja jopa pelkästään sen näkeminen lähipiirissä lisää ikääntyvien naisten halua jäädä eläkkeelle, enkä juuri moista ihmettele. Harvoinhan sitä tekee mieli tupata, jos ei kerran tykätä. Jälleen kerran paljastuu siis aineistoa, joka osoittaa perättömiksi puheet kotimaastamme jonkinlaisena onnelana ja tasa-arvon ihmemaana, jossa ei enää feministejä kaivata, kun naiset ovat jo kaiken haluamansa saaneet ja vielä vähän enemmänkin.

Ensi viikolla täytän vuosia ja ehkä siksikin tuo seuraavan lainauksen luku pisti erityisen terävästi silmään. Epäkuranttia tavaraa tässä aletaan olla monessakin mielessä, mikäli yleiseen mielipiteeseen on uskomista, mutta me pahansisuiset akathan ei moista suostuta purematta nielemään. Näin tuossa jutussa kuitenkin sanotaan:

- Naiset kohtaavat ikäsyrjinnän huomattavasti aikaisemmin kuin miehet.

Jo 45-vuotiaat naiset kokevat ikäsyrjintää yhtä paljon kuin vanhimman ikäluokan työssäolevat miehet. Taustalla löytyy ongelmia naisten rekrytoinnissa, etenemismahdollisuuksissa, ikääntyvien irtisanomisissa, tiedon saannissa, koulutukseen pääsyssä ja arvostuksessa.

Eurostatin tilastojen mukaan naisten ikäsyrjintää on Suomessa eniten Euroopassa, Niina Viitasalon mukaan ongelma on erikoinen.


6 kommenttia:

Niina kirjoitti...

Minäkin täytän ensi viikolla vuosia, 2. pv.

Millan kirjoitti...

Heh, Onnea etukäteen, Niina! Muistathan juhlia itseäsi jotenkin ;-) Mulla on synttäri vasta sunnuntaina. Sunnuntai oli kuulemma ailloinkin, kun oikeasti synnyin..

Kirlah kirjoitti...

On ikäsyrjintää ja on ihme ja kumma vielä epäluuloja naisiakin kohtaan.
Seurakuntamme sai tässä keväällä naispapin. - Ihme jo sinänsä. Mutta sitten ihmeekseni kuulin järkevältäkin naishenkilöltä tällaisen lauseen: "Enhän minä mitenkään naispappeja vastaan ole, mutta minusta yksipappisessa seurakunnassa pitäisi sen ainoan papin olla miespappi".
Epäselväksi jäi perustelut.

Millan kirjoitti...

No, justiinsa, Kirlah ;-) Meidän naapurin emäntäkin kuulemma vaaleissa kuin vaaleissa äänestää miestä, enkä ole vielä saanut nyhdettyä hänestä minkäänlaista perustelua moiselle asenteellisuudelle ;-(

Ofelia kirjoitti...

Minäkin olen syntynyt sunnuntaina! Onnellisten tähtien alla kuulemma siis ollaan synnytty. Miksei sitä vaan huomaa...? =D Mun kummi äänestää aina miestä, koska sen mielestä naiset ei kuulu kirkkoon eikä politiikkaan. Ja kummini on siis tietty nainen. Huh että mua kyrsii!

Niina kirjoitti...

Tottakai muistan itseäni jotenkin. Jää nähtäväksi miten.