perjantai 14. elokuuta 2009

Mikä on normaalia?

Monissa muissakin teksteissä olen jo pähkäillyt ja kiukutellutkin normaaliuden ahtaita rajoja ja tapaa, jolla niitä ihmisyhteisöissä piirretään. Kunkin mielestä se on tietenkin normaalia se , mihin itse on sattunut tottumaan. Monilla on kuitenkin voimakas tarve pysyä normaalin kirjoissa. Sen vuoksi erilaiset testit ja tilastot lienevät niin suosittuja.

Minulle mieleen tulee näistä pisteytyksistä aina muutamat niin sanotut "julkkistuttavani", jotka elävät mielestään ihan normaalia elämää ja julkisuus on heille vain osa työtä....ja aforismi, jonka mukaan "taivaassa enkeli ei ole mitään erityistä". Erityisyys riippuu aina kontekstista.

Tuossa edellisessä, Facebookia kiertäneessä meemissä, korostuu mielestäni voimakkaasti viisi aihepiiriä: seksi, matkustaminen, fyysiset suoritukset, väkivalta (lähinnä tappaminen), uhkarohkeus ja julkisuus. Miten minusta tuntuu, että kyselyn laatijalla on ollut varsin maskuliiniset arvostukset? Ilman muuta kokonaisuus heijastelee myös yleisemmin tämän ajan ihanteita.

Vastapainoksi tuumasin oman tuttavapiirini "normaaliutta" ja asioita, joita "meidän piireissämme" saatettaisiin pitää tavallisena tai jollain tavoin extremenä. Sataa kysymystä en sentään vaivaudu väsäämään, mutta tässä jokunen. Poimikoon mukaansa ken haluaa.

30 kysymystä (olenko kummallinen?)

Olen

(1) antanut tarvitsevalle lahjan, jonka rahallinen arvo ylittää kuukausipalkkani
(2) viettänyt viikkoja tapaamatta yhtäkään ihmistä
(3) valmistanut aterian pelkästään itse kasvattamistani aineksista
(4) kirjoittanut näytelmän
(5)purrut hammaslääkäriä
(6)purrut koiraa
(7)kasvattanut eläimen tuttipullolla ruokkimalla vastasyntyneestä täysikasvuiseksi(useitakin eri lajeja kaneista lampaankaritsoihin)
(8)majoittanut perheeseeni kuulumattoman asuntoa tarvitsevan pidemmäksi aikaa kuin viikoiksi kotiini
(9)lukenut elämäni aikana yli 10 000 kirjaa
(10)Esiintynyt yli 10 000 ihmisen yleisölle
(11)Kaivanut jollekin haudan
(12)Joutunut sairaalaan tappelun seurauksena
(13) Rukoillut ja kokenut saavani rukousvastauksen
(14)Pidellyt itkevää aikuista sylissä
( ) Rakentanut tai remontoinut talon
(15) Korjannut auton
( )Vaihtanut polkupyörään ketjut
(16)Istunut pyörätuolissa
(17) Eksynyt metsään niin, että jotkut ovat lähteneet etsimään
(18)Juonut vastalypsettyä maitoa
( )kylvettänyt liikuntakyvyttömän aikuisen
(19)Ottanut tatuoinnin
(20)Asunut kuukausia ilman sähköä, lämmintä vettä, sisävessaa tai puhelinta
(21) Hukannut julkisen rakennuksen avaimen
(22) Esiintynyt elokuvassa ja/tai musiikkivideossa
( ) leiponut juurella nostatettua ruisleipää
(23) valmistanut itselleni jonkin vaatteen
(24) vaihtanut vauvalle vaipat
(25) julkaissut äänilevyn
(26) tehnyt vapaaehtoistyötä

12 kommenttia:

He.r.ne kirjoitti...

Sinulle on mun blogissa
Blogitähti, jos passaa!
Se on erittäin harvinainen Tähti,
ja annetaan vain harvoille ja valituille!

Millan kirjoitti...

Kiitos Herne :-) Jos et pistä pahaksesi, laitan sen soman tähtikissan tuonne Krätyakan ylivuotoventtiilin puolelle, koska sielläkin olen saanut kommenteistasi nauttia ja siellä on sivupalkissa runsaasti tilaa :)

Ofelia kirjoitti...

Voin mäkin tuon tehdä mutta mä en varmaan saa yhtään pistettä!

Laitoin sulle mailissa mun maalauksia mutta niitä oli kai niin paljon että ei mahtunna, tuli koko viesti takas. Paljon sulla on suurin piirtein tilaa siellä?

Millan kirjoitti...

Sehän on sit hyvä merkki, Ofelia, koska silloin et taida olla epätrendikkäästi omituinen ;-)

Pistin sulle sähköpostissa toisen osoitteen, johon kuvat taitaa tulla paremmin. Odotan innolla :)

Äijänkäppyrä kirjoitti...

Postauksestasi jäi häälyvä pettymys mieleeni. Minusta ihmisen ei tarvitse yrittää olla normaali, jos vain on oma itsensä. Ihmisen vahvuus elämää kohtaan on pinen hiustukon alla.

Millan kirjoitti...

Juuri se vahvuus mielestäni onkin se, mitä meiltä niin kovasti nykyään peräänkuulutetaan, Äijänkäppyrä. Kaikki eivät ole vahvoja. Se on vaan hyväksyttävä. Se ei ojentamisella, säälillä tai komentamisella miksikään muutu.

Obeesia kirjoitti...

Tästä sain vain kymmenen pistettä!

Obeesia kirjoitti...

Sitä paitsi: onko joku normaali?
Epäilen. Jos on, on aika tylsä tyyppi.

Millan kirjoitti...

Niinpä, Obeesia. Keskiarvoihmisiä ei taida olla olemassakaan ja normaaliuden käsite muovautuu aina eri ympäristöissä erilaiseksi.

Se on kyllä mielenkiintoista, että niin monet nykyään mainostavat olevansa erikoisia ja yksilöllisiä, mutta tekevät kovasti töitä seuratakseen esimerkiksi viimeisimpiä muotitrendejä ;)

Tyy kirjoitti...

Kiitos vierailusta blogissani =)
Kysyit, mistä olen oppinut remonttia tekemään.. No, tekemällä sitä remonttia =) Pienestä asti olen ollut apurina kun joku on jotain tehnyt. Siitä on yllättävän paljon jäänyt mieleen asioita. Mutta kun koskaan aiemmin ei ole tässä mittakaavassa mitään tehnyt, on työ tekijäänsä opetttanut.
www.rintamamiestalo.fi ;stä on ollut hirmu iso hyöty. Sitä on tullut luettua pitkään ja hartaasti. Monta hyvää vinkkiä on sieltä tullut. Samoin kirjahyllystäni löytyy Panu Kailan talotohtorin käsikirja. Se kirja ei itsessään opeta oikeastaan yhtään remontin tekemistä, mutta se opettaa omaan, vanhaan taloon tutustumista! Ja se, se on tärkein asia. Oppia ymmärtämään, miksi johonkin ei voi laittaa nykyajan ns, hyviä rakennusmateriaaleja, jne.
Varmasti tulen tekemään virheitä, kaikki niitä tekee, mutta pidän vain peukkuja ettei ne virheet ole sellaisia, joista olis talolle kamalasti haittaa...

Arjaanneli kirjoitti...

Mä sain 11.
Hauskinta oli huomata, että joku muukin on purrut koiraa :)

Anu kirjoitti...

Kuka voi määritellä sanan normaali?! Vuosien varrella olen oppinut vihaamaan normaali-sanaa. Kun joku päästää suustaan sen sanan niin kysyn lähes poikkeuksetta: "Mikä on normaalia?". Lähes poikkeuksetta vastapuoli hermostuu. Hä hä häää...
Sain muuten yhden pisteen. =D