maanantai 23. helmikuuta 2009

Keppiä vai porkkanaa?

Sveitsin Baselin kantonissa kokeillaan piakkoin varsin radikaalia lähestymistapaa huonosti hoidettujen lasten ja vastuutaan pakoilevien vanhempien ruotuun saattamisessa. Uuden lain mukaan nimittäin vanhemmille voidaan määrätä 1000 frangin sakko, jos lapsi ilmaantuu toistuvasti myöhässä, väsyneenä, nälkäisenä tai läksyt tekemättöminä kouluun.

Jos tuommoinen laki säädettäisiin Suomessa ja vielä määrättäisiin sakkomaksut tilitettäväksi kuntien sosiaalipalvelujen budjetin täydennykseksi, kuntatalous kohenisi varmasti lähivuosina aika vauhdikkaasti - ja joidenkin vanhempien kukkaro kevenisi.

Aika törkeältä puuttumiselta yksilönvapauksiin ja vaikeasti sovellettavalta tuommoinen säädös silti vaikuttaa. Toki pelottavan monet lapset ja nuoret ovat meilläkin kipeästi kasvatuksen ja paremman hoidon tarpeessa. Pakko ja rangaistus eivät kuitenkaan yleensä ole paras keino muuttaa asioita. Kiinnostaisi myös tietää kuka sen rangaistuksen tarpeen siellä ratkaisee.

Akka jää kiinnostuneena odottelemaan raportteja siitä, miten sveitsiläiset mahtavat kokeilussaan onnistua ja huokaa helpotuksesta, kun ei ole itse tullut pikku krätisijöitä maailmaan saattaneeksi. Liemessä oltaisiin näillä voimavaroilla, varsinkin jos olisivat yhtään äitiinsä tulleet.

6 kommenttia:

Keittiövaaka kirjoitti...

Hmmm, onhan tuokin tapa lähestyä myöhästelyongelmaa, mutta luulisi fiksumpiakin tapoja olevan :)

isopeikko kirjoitti...

Voisikohan sen kepin tehdä porkkanasta?

Äijä kirjoitti...

Hmm. Aika yliampuvalta tuntuu tuo käkikellontekijöiden konsti.

Joskus hämmästelen, kuinka aikuisuus joskus korjaa asioita. Muistan jo lukkarin tai sivutoimisen tuntiopettajan uraltani kavereita ja neitsykäisiä , jotka olivat aivan vihoviimeisiä saatananpaskiaisia ala-asteella ja rippikoulussa.

Olen nähnyt niitä muutamia aikuisena. Mitä olenkaan tavannut? Fiksuja ja hyvin käyttäytyviä nuoria aikuisia, joista moni huonosti käyttäytyvä mummeli tai papparainen (joita muuten riittää) saisi ottaa oppia.

Joten en osaa sanoa, mikä on viisasten kivi tässä asiassa.

Äijänkäppyrä kirjoitti...

Mä tapasin kirioottaa poissaolotoristuksehen melekee jokapäivääsen myähästymiseni syiksi; ajoon sumus koulun ohi tai tiänviitat oli niin kuuras, notten löytäny heti koulua... Kukaa ei puuttunu kovin pahoon mun myähästelyoikeuksihini... Opettajat vain huamas ja kotona nähtihin, notten pääse koskaa aijjoos ylähä.

Anonyymi kirjoitti...

Olen kuullut, että Englannissa, ja ehkä Isossa-Britaniassa yleensäkin, vanhemmat (yleensä äiti) voivat joutua jopa vankilaan, jos lapsi lintsaa koulusta. Ensin sakotetaan, mutta jos et maksa, niin sitten viedään kiven sisään. Tuollaisen käytännön logiikkaa en ymmärrä yhtään. Menevätkö lapset varmasti kouluun, jos äiti on vankilassa?

Millan kirjoitti...

Heh, kerrassaan herkullisia kommenteja, keppiporkkana ja kaikki. Äijänkäppyrä taisi sitten kloppina olla aika vallatoonta sorttia ;-)