torstai 26. helmikuuta 2009

Elävänä eläkkeelle?

Melkoisen uutispläjäyksen hallitus heitti ilmoittaessaan aikovansa korottaa vanhuuseläkeikää 65 vuoteen. Eihän siitä niin monta vuotta ole, kun eläkelakeja rukattiin, jotta työkuntoiset voisivat jatkaa palkkatöissä pitempään vapaaehtoisesti. Nyt on kannustus taas vaihtunut pakkoon ja porkkana keppiin.

Sitä akka tässä juuri arvauskeskuksesta palailtuaan miettii, että mahtaakohan hallitus nyt piiskata puolikuollutta hevosta? Eikö olisi järkevämpää keskittyä toimenpiteisiin, joilla tuetaan työelämän muutosta siihen suuntaan, että siellä on ylipäätään mahdollista perusterveenkään ihmisen eläkeikään asti jaksaa.

Pelkkä tykytoiminta ja ihmisten patistelu terveisiin elämäntapoihin ei ongelmaa ratkaise. Korjattavaa on myös työelämän vaatimuksissa ja rakenteissa. Vaihtuvat elämäntilanteet ja viimeistään ikääntyminen tuo jokaisen työntekijän toimintakykyyn muutoksia, jotka pitäisi olla valmiita ottamaan joustavammin huomioon. Tähän mennessä kun useimmat joustot on kiskottu työntekijän selkänahasta.

En usko, että työ sinänsä on useimmille ihmisille vastenmielistä. Jatkuva kiire, kohtuuttomat vaatimukset, kilpailu, yksitoikkoisuus tai arvostuksen puute vain vaivaavat monilla työpaikoilla. Huono ilmapiiri, kelvoton johtaminen ja työoloista johtuvat stressitekijät olisi usein mahdollista hoitaa paremmalle tolalle, jos vain tahtoa ja kiinnostusta löytyy.

Mahtaako sitä ruveta löytymään, vai jatkuuko tämä ihmisiä loppuunkuluttava kertakäyttökulttuuri työpaikoilla entisellään? Oman maan työvoimareservit eivät kuulemma enää riitä. Tuodaanko muualta, vai yritetäänkö pitää parempaa huolta siitä, mitä meillä jo on?

Akalla kyllä työintoa piisaisi (kunhan ei siivoamisesta tai muusta huuhollauksesta puhuta). Taisi vaan kynttilä palaa liian pitkään molemmista päistä ne vuodet, kun työelämässä tuli porhallettua. Nyt on tyhjästä enää paha nyhjästä. Ei kestä kunto. Maa kova, kärsä kipeä...


5 kommenttia:

Äijä kirjoitti...

Minua tuon yhteiskunnan kehityksen suhteen kiinnostaa ainoastaan se, että jatkuuko tämä parikymmentä vuotta trendinä ollut arvojen koveneminen edelleen.

En jaksa uskoa, että äänestämällä mihinkään voisi vaikuttaa. Siinähän oikeastaan vaan valitaan toiset pärstät reaalipolitiikkaa harjoittamaan.

-stjtr- kirjoitti...

Jaha, sie oot haastellut samasta asiasta kuin minäkin. Voi tätä ihanaa elämää!

isopeikko kirjoitti...

Kokonaisuutena ajatellen koko eläkejärjestelmä on varsin uusi. Ennen oli köyhäintalot ja syytinkijärjestelmä. Armopaloilla sitä. Vaan onhan maailma nyt erilainen.

Elegia kirjoitti...

Amen, veit ajatukset päästäni. Ja senpä takia en osaa tähän enää lisätä mitään järkevää.

Anonyymi kirjoitti...

Just näin on, hyvin kiteytetty.