torstai 19. maaliskuuta 2009

SOPHIA- testi

Äijän blogista löysin kiinnostavan testin, jonka kävin heti tekaisemassa. Se löytyy siis YLE:n sivuilta ja sen olisi tarkoitus kertoa, kenen filosofin ajatuksia omat moraalikäsityksesi eniten muistuttavat. Äijän tulos oli kiinnostava. Olin melkein kateellinen, kun kärkikolmikossa hänellä oli muun muassa suuresti ihailemani Dietrich Bonhoeffer, joka toisen maailmansodan Saksassa toimi aktiivisesti vastarintaliikkeessä Hitlerin hirmuhallinnon kaatamiseksi ja menetti siitä hyvästä monien muiden tavoin henkensä.

Noh, akka sai varmasti ansionsa mukaan, muttei ollut kovin tyytyväinen, kun testi päräytti parhaiten ajatuksiltaan yhteensopivaksi kansainvälisesti tunnetun noidan nimeltään Starhawk. Yhteensopivuusprosentiksi tuli peräti 85, vaikken totta totisesti minkään sortin noituutta tunnusta edes ihannoivani saati harjoittavani. Ehkä mittarin kallisti siihen suuntaan se, että sattuneesta syystä vastasin uskovani, että noidilla ja shamaaneilla on parantamisesta jotain sellaista tietoa, mitä nykyajan lääkäreillä ei vielä ole (eivät ainakaan akkaan ole sitä tähän mennessä onnistuneet soveltamaan). Eri asia sitten on, miten tässä yhteydessä "tiedon" käsite pitäisi määritellä. Nämä kysymykset ovat yleensä aina sellaisia, että niihin voisi vastata monella tavalla, riippuen siitä, kuinka ne ymmärtää.

Paremmin kehtaan tunnustaa olevani samoilla linjoilla listani kakkosen eli Alasdair MacIntyren kanssa. Kolmanneksi listalle pukkasi Mihail Bahtin, jonka teoksia en ole milloinkaan lukenut, mutta viittauksiin hänestä törmään vähän väliä varsinkin naistutkimuksen oppikirjoissa.

Muista julkkiksista melkoista yhteensopivuutta löytyy kuulemma Matti Wuoren, Heidi Hautalan ja Antti Tuurin ajatuksista. Noista kahdesta jälkimmäisestä olen oikeastaan vähän ihmeissäni, mutta testithän ovat aina vain suuntaa antavia.

Jos joku julkaisee omia tuloksiaan blogissaan, tulisin mielelläni katsomaan, joten vinkatkaa, jos viitsitte.

2 kommenttia:

kirlah kirjoitti...

No tuli minunkin tehdyksi tuo testi, mutta minun täytyy ensin lueskella jostain, minkälaisia hyypiöitä kyseiset filosofit ovat ennen kuin uskaltaudun nimiä paljastamaan. Jos eivät ihan kamalia ole, voin ehkä joskus kirjoittaa blogissani.

Äijä kirjoitti...

Minä puolestani ilolla ilmoittaudun oman listani kahden ensimmäisen hyypiön hengenheimolaiseksi!

Siitä intialaisesta en tiedä, mutta jos oli Mahatma Gandhin kaveri, niin jo. Gandhin passiivinen vastarinta kiehtoo kansalaispassivistia jalona ja korkea-ihmisyyksellisenä muotona laittaa hanttiin paskasakille.

Bonhoeffer on miltei ikonini. Mies kirjoittaa kaksi viikkoa ennen kuolemaansa runon, joka tänä päivänä puhuttelee lukemattomia vauraita tai vähemmänkin vauraita suomalaisia.

Iloitsen aina, kun kyselen ihmisiltä, mitä haluatte laulaa. Jos sieltä kuuluu "kuussataa", niin ilahdun entistä enemmän.