sunnuntai 1. maaliskuuta 2009

Kilttejä kumminkin

Johan menisi nykyihmiseltä aivot solmuun, jos mieltään ryhtyisi muuttamaan jokaisen uuden tutkimustuloksen tai teoriasuuntauksen myötä. Kaikenlaista uutta, täydentävää ja usein ristiriitaistakin tietoa yleisölle syötetään. On se toki osa tieteen kehitystä ja itseään korjaavaa käytäntöä. Joskus ei kuitenkaan voi olla ihmettelemättä, mitä kaikkea sitä tieteenä esitetään.

Akkaa on vimmastuttanut kovasti viime aikoina yleistynyt evoluutioinnostus ja reduktionistinen ihmiskuva. Itse evoluutioteoriaa vastaan ei minulla mitään ole, mutta tapa, jolla sitä käytetään monenlaisen vahvemman oikeuden, väkivallan ja yhteiskunnallisen epätasa-arvon perustelemiseen, saa niskakarvani nousemaan pystyyn. Ihmisessä on akan mielestä myös muuta kuin hermoverkkojen ohjailemaa sähkökemiallista toimintaa ja geeneihin koodattuja taipumuksia, eikä kaikkea paskamaisuutta maailmassa voi kuitata sillä, että sellaisiksi me nyt vaan olemme aikojen saatossa kehittyneet.

Nettiuutiset kuitenkin eilen riemastuttivat uudenlaisella näkemyksellä ihmisluonnosta ja luonnonvalinnasta. Berkeleyn yliopiston psykologian professori Dacher Keltner on kuulemma julkaissut kirjan, jossa hän vaihteeksi väittää ihmisten olevan luonnostaan hyviä, kilttejä ja avuliaita.

Eivät evoluutiointoilijatkaan toki ole ihmisen hyväntahtoisuutta kokonaan kieltäneet. Sen on vaan ajateltu kohdistuvan lähinnä omiin biologisiin jälkeläisiin ja lähisukulaisiin sekä ihmisiin, jotka jollain tavalla kykenevät auttamaan meitä tässä henkiinjäämisen taistossa.

En ole vielä lukenut kirjaa. Saattaahan se lopulta sisältää aivan samaa höttöä eri kansissa. Lisäksi tämä pieni kirjapuffi on peräisin lehdestä, joka ei niin kovin syvällisiä analyysejä uutisaiheistaan harrasta. Viehättävän virkistävä ajatus vaihteeksi kumminkin tämä "Born to be good".

6 kommenttia:

-stjtr- kirjoitti...

Kyllä miun mielestäni ihminen pohjimmiltaan on hyvä. Esimerkki, olosuhteet ja luonteenheikkous saavat suurimman osan pahuudesta aikaan. Näin ainakin nuoriso-ohjaajana tuli pähkittyö, muuten olisi varmaan joutunut katkomaan päät muutamalta kakaralta ihan vain evoluution kehityksen nimissä...

Millan kirjoitti...

Minä taidan ajatella, että meissä on aina vahvasti läsnä molemmat...

mutta onpas hyvä, että sinä et sitä luonnonvalintaa ruvennut sillä lailla edistämään :-D

isopeikko kirjoitti...

Kun oikein hyvin valitsee tutkittavan joukon saa sellaisen tuloksen kun haluaa, luulee peikko.

Millan kirjoitti...

Niin minäkin luulen ja onhan sitä valinnanvaraa vielä teorioissa, hypoteeseissa, tutkimusmenetelmissä ja tulkintatavoissakin.Aika kummallisia asioita on saatu tutkimuksin todisteltua..

Anonyymi kirjoitti...

Totta, ihminen on luonnostaan hyvä, kiltti ja avulias. Olen synnyttänyt neljä sellaista, auttavat kaatuneta tätejä kadulta kotiin, antavat rahan nälkäisille 'puliukoille' ja sellaista.

Millan kirjoitti...

Luonnostaan vai kasvatuksen tuloksena? Sehän se keskeinen kiistan aihe taitaa olla, mutta ilahduttavinta akan mielestä on, että auttavat :-)