maanantai 22. joulukuuta 2008

Onni vai ei

Tästä tarinasta on monta versiota. Sanoma on kuitenkin yksityiskohtia tärkeämpi. Näin se menee:

Kauan sitten Kiinassa vanha mies voitti arpajaisissa hevosen. Se oli komea eläin ja naapurit sanoivat: "Kylläpä sinua onni potkaisi" ja jotkut kadehtivat, mutta vanhus vastasi: "Katsotaan nyt, oliko onni vai ei..". Eikä kulunut montaakaan päivää, kun uusi hevonen karkasi ja jälleen saivat naapurit päivittelemisen aihetta: "Kävipä hänellä huono tuuri". "Oliko huono tuuri vai ei. Saa nähdä", ajatteli vanhus.

Hänen poikansa lähti hevosta etsimään ja palasi muutaman päivän kuluttua mukanaan lauma hienoja villihevosia, jotka seurasivat uutta johtajaoriaan, eli vanhuksen karannutta hevosta. "No, jopas hänelle nyt hyvin kävi. Noin iso lauma hienoja hevosia. Nyt hän varmasti rikastuu", puhuivat naapurit.

Poika ryhtyi kesyttämään hevosia. Aluksi kaikki sujui hyvin, mutta sitten eräs nuori tamma heitti hänet selästään ja poika loukkaantui pahasti. "Voi miten huono onni", sanoivat taas naapurit, "ainoa poika ja rampautui loppuiäkseen", mutta vanhus ei masentunut vaan suhtautui asiaan tyynesti. Näkemättä kokonaiskuvaa ei ihminen voi tietää, millaisiksi asiat lopulta muotoutuvat. Oliko kyseessä onnenpotku vai ei? Vanhus iloitsi siitä, että poika oli sentään jäänyt henkiin ja suhtautui luottavaisesti tulevaan.

Hiljalleen poika toipui, mutta jäi tosiaan loppuiäkseen rammaksi. Eräänä päivänä kylälle ratsasti keisarin esikuntaa, jotka vangitsivat ja veivät sotilaiksi kaikki taistelukuntoiset nuoret miehet. Suurin osa heistä ei enää koskaan palannut. Vanhuksen ainoa poika sai jäädä kotiin, koska hän ontui toista jalkaansa. Onni vai ei, ken tietää, mutta vanhus oli kiitollinen.

1 kommentti:

-stjtr- kirjoitti...

Kiva tarina. Kel onni on...