keskiviikko 12. marraskuuta 2008

Mielen tila

kotisivuille.fi
Telkkarissa päättyi juuri Inhimillisen Tekijän jakso, jossa muun muassa Kristian Meurmann kertoi kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstään. Rohkea teko julkisuudessa työtä tekevältä. Toivottavasti siitä siitä seuraa hänelle pelkkää hyvää, vaikka pahansuopia ihmisiä riittää ja psyykkiset sairaudet leimaavat edelleen.

Vielä hartaammin akka heltyy toivomaan, että julkisuudessa itsensä likoon laittavat eivät asettuisi alttiiksi turhaan, että viimeinkin herättäisiin käytännön toimiin nuorten pahoinvoinnin lievittämiseksi ja sellaisen yhteiskunnan rakentamiseksi, jossa niin moni ei uupuisi kesken matkan.

Kyse on paljosta muustakin kuin mielenterveystyöhön ohjattavista resursseista. Ihminen ei ole kone. Kaltoinkohtelu, välineellistäminen, tehokkuuden, kilpailukyvyn ja rajattoman kasvun vaatimukset murtavat jokaisesta ennen pitkää sen heikoimman kohdan, kun tarpeeksi pitkään kuormitetaan.

Joillakin murtuu mieli, toisilla pettää keho, jotkut suuntaavat vihansa ja pettymyksensä väkivaltana viattomiin. Maailma ei tosiaankaan ole parhaalla mahdollisella tolalla, eikä valmiiksi koskaan tulekaan, mutta muutosta parempaan on mahdollista tavoitella joka päivä, pienin askelin, jokainen oman panoksensa antaen. Niin kauan kuin kullakin päiviä riittää.




Ei kommentteja: