sunnuntai 11. tammikuuta 2009

Terveydenhuolto persiillään

Voi, tätä ahneuden ja lyhytnäköisyyden aikaa! Eikö me idiootit suomalaiset voida missään asiassa käyttää omaa järkeämme, vai eikö sitä yksinkertaisesti ole!? USA:n esimerkki kalliin ja tehottoman terveydenhuollon mallimaana ei ilmeisesti ole nykyistä oikeistolaisesti ajattelevaa eliittiämme vakuuttanut. Terveyskeskukset kärvistelevät lääkäripulassa, mutta valtionhallintoa se ei tunnu erityisemmin huolestuttavan. Ainahan kuntien palvelut voidaan ulkoistaa yrityksien hoidettaviksi. Yksityisille firmoillehan lääkäreitä kyllä riittää.

Pyhä markkinatalousko sitten hoitaa vääjämättömine lakeineen sen, että palveluita riittää kaikille tarvitseville sellaiseen hintaan, jonka jokainen apua tarvitseva pystyy maksamaan tai, jotka kunnilla on varaa kustantaa? Enpä ihan usko.

Kun tämä liikelaitosmallien soveltaminen tuntuu nyt leviävän kuin virustauti kaikkialle, on meikäläisellä joskus käynyt mielessä, miksei valtion hallintoakin voitaisi ulkoistaa. Pienipalkkaiset aasialaiset varmasti hoitaisivat virkamiesten ja poliittisten avustajien hommat paljon nykyisiä halvemmalla..

Tottahan kahmiminen joillekin voittoja kasaa niin kauan kuin kahmittavaa riittää. Jossain vaiheessa pää tulee kuitenkin väistämättä vetävän käteen ja resurssit loppuvat. Kuinka paljon tuhoa on siihen mennessä saatu aikaan? Millainen mahtaa olla yhteiskuntarauha ja suomalaisten kokemus yhteiskunnan tasa-arvoisuudesta, oikeudenmukaisuudesta ja omasta hyvinvoinnistaan vaikkapa niinkin lyhyen ajan kuluttua kuin ensi eduskuntavaalien alla. Sittenpähän nähdään, jos eletään.


1 kommentti:

Äijänkäppyrä kirjoitti...

Veit kyllä jalat suustani. Ihmettelen kovasti, miksi vanhempieni asuinkunnassa, pröystälevien maakunnassa, ei vastata puhelimeen arvauskeskuksessa. Jostain sivumpaa katsottuna muuan Suomi on luhistumaisillaan. Tukehtuu omaan oksennukseeensa