maanantai 28. kesäkuuta 2010

Väsymyksestä ja typeristä otsikoista

Krätyakkaa väsyttää alati ja kaiken aikaa. Tässä jutussa luetellaan meikäläisenkin päällimmäiset syyt. On se silti kumma, että otsikoinnin täytyy nykyään olla niin äärimmäistä ja raflaavaa herättääkseen kiinnostusta. Joskus suorastaan vimmastuttaa, kun juttu ei sitten vastaakaan odotuksia.

Ei minusta noissa syissäkään mitään niin "yllättävää" ja ennenkuulumatonta ole. Anemia, allergiat, masennus, fibromyalgia väsyttävät ilman muuta. Niin myös monet lääkkeet ja jatkuvat tulehdukset.

Erityisesti terveyttä ja hyvinvointia koskevissa artikkeleissa yritetään lisätä niiden kiinnostavuutta joskus suorastaan älyttömin yksinkertaistuksin ja ylilyönnein. Meikäläisen kohdalla se on saanut aikaan sen, että loppukin luottamus terveysvalistukseen, lääke- ja ravitsemustutkimuksiin on mennyt.


2 kommenttia:

Jussi kirjoitti...

Itselläni vastaavankaltaisesti otsikoidut jutut ovat aiheuttaneet sen, että olen menettänyt luottamukseni suomalaisten toimittajien ammattitaitoon. Hölmösti otsikoitujen juttujen lisäksi artikkeleissa on monesti todella noloja tietovirheitä.

Tietenkään kukaan ei voi olla kaikkien alojen asiantuntija, mutta olen alkanut miettimään, että jos toimittaja ei saa faktoja oikein asiasta A (minkä tiedän, koska itse tunnen asian A), niin miten voin luottaa siihen, että toimittaja osaa kertoa minulle oikeat faktat asiasta B (jota taas itse en tunne)?

Millan kirjoitti...

Loogisesti päätelty, Jussi. Jospa toimittajien ammattitaidon mittarina nykyään pidetäänkin sitä, kuinka houkuttelevia otsikoita ja inserttejä he osaavat kirjoittaa. Jospa tärkeämpää on myynti ja levikki kuin asiallinen tiedonvälitys..