torstai 3. kesäkuuta 2010

Paska maa

Nonniin. Tätä olen jo hieman odotellutkin, eli sitä, milloin joku uskaltaa ehdottaa terveyskeskusjärjestelmän lakkauttamista. Varakkaimmathan ovat jo pitkään hakeutuneet yksityisvastaanotoille ja yksityislääkäripalveluitahan tämä nykyinen oikeistohallitus on innokkaasti ollut tukemassa.

Nyt Sitra reväytti sitten oikein kunnolla lyömällä samalla kertaa pöytään kaikki muutkin pinnan alla kyteneet uudistushalunsa. Erikoissairaanhoito halutaan siis keskittää suuriin asutuskeskuksiin (mitäs niistä maalaisista. Eihän siellä syrjäkylillä asukaan enää kuin vanhoja, köyhiä ja kipeitä. Kuolkoot pois tai matkustakoot kaupunkiin).

"Elintapasairauksien" hoidon omavastuutakin pitäisi Sitran mielestä korottaa. Läskit, sohvaperunat ja tupakoijat ainakin saisivat siis maksaa verenpainelääkkeistään ja leikkauksistaan korkeamman hinnan. Viinakin tietysti kuuluu niihin itse valittuihin riskitekijöihin, mutta olisikohan jokin konsti erotella kalleimmat konjakit ja kuohuviinit eri maksuluokkaan, jotta saataisiin tenunkittaajat sille paikalle, joka niille kuuluu ja parempi väki kohtuuhinnalla maksansiirtoon, sillä vaatiihan raskas työ raskaat huvit..

Mutta entäs sitten se stressi? Eikös sekin ole elintapa jos mikä? Muutamia muitakin elintapasairauksia tulee ihan miettimättä mieleen - sukupuolitaudeista ja ulkomaanmatkoilla hankituista trooppisista taudeista lähtien. Mitenkäs ne pitäisi erotella ja sijoitella maksuluokkiin?

Sen enempää erittelemättä, perustelematta tai pohtimatta totean vaan, että jostain syystä tuntuu, että tämä alkaa olla aika paska maa. Jos olisin nuorempi, saattaisin harkita muualle muuttoa. Nyt kun olen vanha ja vaivainen, enkä edes kovin varakas, paras kosto tuollaisille päättäjille taitaa olla jääminen tänne Suomeen sairastelemaan ja jos näyttää siltä, ettei ole varaa hautajaisiin, kun loppu lähenee, voisin vaikka ihan kiusallani vääntäytyä eduskuntatalon eteen kuolemaan. Eiköhän siitä haisevan kasan joku ennen pitkää pois korjaa - mieluiten valtion laskuun.

3 kommenttia:

Jussi kirjoitti...

Ja kun korotetaan "elintasosairauksien" omavastuu riittävän korkeasti, niin voidaan samalla ratkaista monta sosiaalista ongelmaa: koska jos köyhillä sairailla paskoilla ei ole rahaa maksaa omavastuuta, niin kuolevatpahan sitten pois.

Jonkinlainen "ameriikan malli" tuossa kaiketi on taustalla: erona tosin se, että Ameriikassa on yleisesti ottaen kohtuullisen korkeat palkat ja alhainen verotus. Täällä taas päinvastoin. Eli kyllähän täällä nyt suurin osa kansasta aiotaan pudottaa pois kyydistä.

Polgara kirjoitti...

Tämä komppaa Krätyakkaa täpöllä ja tulee kaveriksi sinne Eduskuntatalon eteen! Joutuvatpa sitten viemään pari kroppaa eri kuljetuksilla... *muahahah*.

Elintaso ja "elintaso" - eikö vain olekin mielenkiintoista, miten sitä sitten ehkä arvioitaisiin?

Aila kirjoitti...

Mielenosoituskuolema kuulostaa vaikuttavalta. Varmasti myös näyttäisi ja haisisi siltä.