maanantai 20. joulukuuta 2010

Mitä ruotsalaiset edellä...

Nyt olisi kerrankin hienoa ja hauskaa, jos suomalaisten epäitsenäisyys puhkeaisi kukkaan ja lähtisimme arvojen muutoksessa ruotsalaisten jalanjäljille.

Tuore tutkimus nimittäin paljastaa ruotsalaisten arvostuksista yllättäviä asioita. Statusta ei nykysvenssonin mielestä nostakaan luksus ja pullea osakesalkku vaan esimerkiksi heikompien auttaminen, laaja yleissivistys, pitkä ja vakaa avioliitto, taito laittaa hyvää ruokaa ja mahdollisuus säädellä itse työrytmiään.

Toki samansuuntaisia virtauksia on pienissä piireissä nähtävissä Suomessakin. Samoja arvojahan edustaa ja edistää tämä kohtuullistamisen ja elämäntavan hidastamisen buumi.

Vastakkaiset voimat eivät kuitenkaan hellitä ja esimerkiksi nuorten naisten asenteitten on todettu muuttuneen Suomessa huolestuttavan materialistisiksi ja ulkonäkökeskeisiksi.

Aina löytyy myös niitä, jotka sanovat, ettei tällaisilla tutkimuksilla ole mitään merkitystä. Talouden suhdanteet ne ihmisten elämää muovaavat, markkinavoimat, politiikka ja viime kädessä rankka luonnonvalinnan laki.

Krätyakka uskoo silti edelleen sanojen voimaan. Diskurssit luovat todellisuutta. Mielikuvat ja kielikuvat muokkaavat maailmaa. Siksi on tärkeää sanoa asioita ääneen, avata käsitteitä ja keskustella. Jos tietää minne, on helpompi päästä sinne ja tuo ruotsalaisten ihanne kuulostaa Krätyakastakin melko tavoiteltavalta tilalta.

7 kommenttia:

Partapappa kirjoitti...

Voihase olla hyväkii, mut ku se on svenssonien ensteeks keksimä...

Kirsi kirjoitti...

Mä taas toivoisin kovasti, että mentäis ruotsalasiten jalan jäljissä... siellä on nuoret ihmiset alkaneet palaamaan maaseudulle yrittäjiksi ja pienet kylät ovat näin saaneet uusia aktiivisia asukkaita, niin ja ovat monssa muussakin matkalla sellaiseen elämäntyyliin ja arvoihin, mitä itse toivoisin Suomessakin olevan tulossa.

Millan kirjoitti...

Hehee, Partapaappa. Juu, kyllä joistakin periaatteista on ihan maaotteluhengessä hyvä pitää kiinni ;D

Vakavasti puhuttuna, juuri niin Kirsi :) Minusta tämä kaupunkivihreiden ajattelu, jonka mukaan ekologisimmin eletään kaupungeissa on ensinnäkin harhainen (vaikka tiivis yhdyskuntarakenne olisikin esim. jätehuollon ja liikkumisen kannalta ekologinen, epäilenpä, että kaupungissa asuvien kulutustottumukset nollaavat sen edun)ja toisekseen unohtaa aika tehokkaasti sekä ihmisen kokonaishyvinvoinnin että arvokkaat perinteet.

Aila kirjoitti...

Pitihän tuota heti Facebokissa suositella!

vilukissi kirjoitti...

Me voisimme todentotta lähteä kilpasille svenssonien kanssa! Luin jostakin, että nuoret käyttävät dementialääkkeitä selviytyäkseen isoista työpaineista; kuulemma laajentaa muistia ymv. Jestas sentään, miten vaarallisesti me elämme! Mä teen pilaa omasta huonosta muististani, mutta parempi niin päin kuin piristyslääkkeet.

vilukissi kirjoitti...

Jouluista oloa ja iloa ja sielujen rauhaa!

toivottaa Vilukissi pesueineen

tikitys kirjoitti...

Hyvään suuntaan menevä trendi Ruotsista. Aika konservatiivinen myös, mutta hyvällä tavalla.