torstai 15. huhtikuuta 2010

Fibrofuckingmyalgia ja terveysterroristit

Krätyakka tuntee pohjatonta vastenmielisyyttä kaikenlaatuista terveysvalistusta kohtaan puhtaasti subjektiivisista syistä. Kun ikää on jo tämän verran ja terveys lopullisesti ja kokonaan mennyt, tulee tätä joka suunnalta tursuvaa neuvontaa kuunnellessa olo kuin korvan juuressa veivasisi paikoilleen juuttunut, rikkinäinen levy.

En usko, että Suomenmaassa on enää ainokaistakaan lukutaitoista ihmisolentoa, joka ei olisi tietoinen siitä, että ylipaino on hengenvaarallista, tupakka tappaa, alkoholiin voi kuolla ja liikunta auttaa ehkäisemään sairauksia.

No, Krätyakka ei kessutellut, ei ollut ylipainoinen, ei pahemmin ryypiskellyt, mutta ei hirveästi jumppaillutkaan siinä vaiheessa kun sairauksia alkoi ilmaantua. Vähän päälle kaksikymppisenä alkoi vaan jatkuva kuumeilu, vatsavaivat, säryt ja sydänvaivat. Ehkä se johtui sitten niistä väliin jätetyistä aerobickeista, että kroppa alkoi ränsistyä ennen aikojaan.

Vaikea oli tohtorien tehtävä siinä vaiheessa, kun ei ollut vielä läskiä, vanhuutta tai masennusta, jonka piikkiin pistää kaikkea sitä, mitä muuten ei osattu selittää. No, nyttemmin on sekin pulma korjaantunut ja auliisti noita syitä nykyään käytetäänkin- kuulemma myös muiden kuin meikäläisen kohdalla. Tuhkarokon ja muiden lastentautien lisäksi en muista enää viime aikoina kuulleeni vaivoista, jotka eivät terveysterroristien mielestä jollain tavalla johtuisi noista edellä mainituista paheista.

Tänään osui silmiin useampiakin juttuja amerikkalaisesta tutkimuksesta, jota taas suurena uutisena julistetaan: Liikunta auttaa lievittämään fibromyalgian oireita. Tämänkertaisen tuloksen tekee ilmeisesti jonkun mielestä mullistavaksi se, että hyödylliseksi on havaittu myös ihan tavallinen arkiliikunta. Ei siis tarvitse välttämättä huhkia tuntikausia salilla. Puoli tuntia päivässä siivousta tai puutarhatöitä ajaa kuulemma saman asian. (No, se puolituntinen Krätyakalla kertyy päivittäin pelkästä kissanvessojen siivoilusta, mutta ei siitä kyykkyhyppelystä tähän mennessä ole ainakaan kivut lievittyneet. Päinvastoin.)

Miksi minä en nyt oikein jaksa innostua tästä oivalluksesta? Miksi minusta tuntuu, että yleisemminkin nykyään tuhlataan kaikenlaisiin nollatutkimuksiin niin tolkuttomasti rahaa, että mikäli ne varat suunnattaisiin käytännöllisempään toimintaan, hyötysuhde olisi moninkertainen?

Puhutaan sairauksien ennaltaehkäisystä ja sehän on tietenkin kannatettava asia. Enpä silti usko, että sairaudet maailmasta poistuisivat, vaikka koko väestö saataisiin normaalipainoiseksi ja lenkkipoluille. Kovasti kummastuttaa tämän fibromyalgian kohdalla sekin, että lääkkeeksi tarjotaan liikuntaa, vaikka ei edes tiedetä koko sairauden syntymekanismia ja syytä.

Tulisieluisimmille terveysvalistajille toivoisin parin päivän simuloitua elämysmatkaa fibroamyalgikon kengissä. Kuinkahan reippaasti mahtaisi jalka nousta jumppasalilla, kun jokainen askel sattuu, huimaa, vihloo ja oksettaa ja heti herättyä väsyttää niin, ettei korviaan meinaa jaksaa kantaa. Sopii kokeilla.

4 kommenttia:

Polga kirjoitti...

Tämä komppaa Krätyakkaa kovasti! Liikunta auttaa - ja paashat... täällä liikutaan päivittäin Varaston käytävillä n. 1 - 1.5 km, sen lisäksi 2 h kotihommia (tarkistettu kellin kanssa!). Ja mitä enemmän liikkuu, sen kipeämpi ja särkyisämpi on. Eli jos on oikein paljon liikkeellä, seuraavana päivänä ei liikukaan enää mikään muu kuin silmät.

Prle nuita nollatutkimuksia ja lääkäreitä *hermostuu*!!!

wind-up toy kirjoitti...

Samaa mieltä. Nuo "tutkimukset" on niin yhtä tyhjän kanssa! Kohta varmaan joku tutkimus julistaa: sairaita ihmisiä uhkaa masennus. Tai: pää edellä katolta hyppääminen voi johtaa kuolemaan.

Kiukuttaa.

vilukissi kirjoitti...

AIVAN! Mulla on toki ylipainoakin, mutta ei sitä liioin ollut, kun aloin sairastelemaan ja liikuinkin melkoisesti, muutenkin kuin siivoskellessa. Joskus tyhmästi toivois, että tutkijoissa olisi sellaisia henkilöitä, jotka ITSE sairastaisivat jotain vaikeaa ja kivuliasta sairautta...en toivo kenellekään pahaa, mutta kuitenkin...ei oo pitkäkään, kun kysyin yhdeltä miesgynekologilta, kun se alkoi vähättelemään tuntemuksiani, että onko sulla vagina? Se katto mua hetken ja naurahti, no ei ookaan, mutta...sanoin heti samaan hengenvetoon, että älä sitten mulle ala, taidan olla ainut asiantuntija tässä huoneessa! Ei sillä siihen mitään sanomista ollut.

Enkunalma kirjoitti...

Joopa!! Muistan terveystiedon tunnit 70-luvulla koulussa kun jumppamaikka ihan naama peruslukemilla kertoili etta liikunta auttaa sukupuolitautien ehkaisyssa. Joo, jos tosi lujaa juoksee niin ei se tartuttaja saa kiinni ???
Kylla se jonain paivana viela tutkitaan etta vastoin aikaisempia uskomuksia salaatinlehdissa on erittain lihottavia ainesosia *hih*
T. Tuula