lauantai 5. syyskuuta 2009

Energia-asiaa ja huonoja selityksiä

Katselin äsken toisella silmällä uutisia tähdellisemmän tekemisen (=kissan rapsutus) ohessa. Saksassa panostavat näemmä kovasti uusiutuvaan energiaan ja siihen liittyvän teknologian kehittämiseen.

Suunnittelevat jopa jossain kauniissa, vanhassa kaupungissa aurinkopaneeleita pakollisiksi kaikille katoille. Jotkut kuulemma moittivat paneeleiden rumentavan vanhaa arkkitehtuuria. Eräs kaupunkilaisista totesi kuitenkin haastateltaessa, että ympäristöystävällinen energia on tärkeämpi asia kuin kauniit katot.

Suomessa sen sijaan suunnitellaan uusia ydinvoimaloita - siitäkin huolimatta, että energiaintensiivisin teollisuus on siirtymässä halvemman työvoiman ja löysemmän ympäristölainsäädännön maihin ja EU:n säännökset pakottavat kotitalouksiakin supistamaan energiankäyttöään monenlaisin pikku uudistuksin (viimeisin tämä siirtyminen hehkulampusta energiansäästölappuihin).

Hiukan kyllä taas vimmastutti tapa, jolla eräs tutkija vastasi uutistenlukijan kysymykseen siitä, miksi naiset enenevässä määrin vastustavat ydinenergiaa ja miehistä yhä suurempi osuus meillä puoltaa sitä. Tutkija esiintyi ihan asiallisesti, mutta vastasi, että ehkä miehet ymmärtävät paremmin energian merkityksen vientituotannolle, koska miehiä työskentelee enemmän teollisuusaloilla.

Sen kuullessani tuumailin hetken huvikseni, kuinkahan monta katsojaa olisi tipahtanut sohvan reunalta, jos tutkija olisikin vastannut, että naiset ehkä ymmärtävät ydinenergian vaarallisuuden kaikelle elolliselle paremmin, koska heitä työskentelee niin paljon enemmän hoiva- ja palvelualoilla.

No, yhtä huonoja selityksiä molemmat yhtäkaikki.

5 kommenttia:

Ofelia kirjoitti...

Mikä on sinun kantasi ydinvoimaan? Minä en osaa kantaani vieläkään muodostaa. Minulla oli joskus hyvä ystävä, NAISpuolinen, joka opiskeli energiateknologiaa ja kannatti ydinvoimaa henkeen ja vereen. Hänen mielestään ihmiset olivat typeriä ja tietämättömiä vastustaessaan ydinvoimaa. Ken sitten tietää mikä on hyvä?

Millan kirjoitti...

Vastustan ydinvoimaa aivan ehdottomasti, Ofelia, mutta en halunnut tuoda sitä tuossa tekstissä päällimmäisenä esiin, koska minusta on kiinnostavaa se, miten näistä asioista puhutaan. Muutan kantaani vasta sitten, kun joku keksii luotettavat keinot ydinjätteen käsittelyyn.


Typeryys ei minun mielestäni riipu mitenkään sukupuolesta. Luulisin, että kyseistä alaa opiskelemaan hakeutuvalla on valmiiksi olemassa tietynlaiset asenteet ja kiinnostuksen kohteet, jotka sitten saattavat saada lisää vahvistusta opetuksen painotuksista.

isopeikko kirjoitti...

Peikko luulee, että bisnes rules näissä energia-asioissa. Sitä tehdään minkä lasketaan tuottavan eniten. Saksalaiset ovat keksineet että vihreä liike pitää rahastaa vaikka myymällä tuulivoimaloita ja aurinkopaneleita. Sitäpaitsi ne nykyiset aurinkopanelit ovat hirmu kömpelöitä. Olisihan aivan mahdollisuuksien rajoissa tehdä kattotiilen muotoinen ja näköinen aurinkopaneli. Jopa olisi niitä kohta katot täynnä.

Millan kirjoitti...

Ei se ydinvoimakaan ole itsestään kehittynyt, Peikkoseni.Aika usein se kehittyy, mitä kehitetään..

Kirlah kirjoitti...

Minähän en mitään ymmärrä, mutta vastustan ydinvoimaa. En luota ihmisen hyvyyteen ja tahtoon tehdä vain hyvää.
Eihän tarvitse kuin räjäyttää yksi voimala, niin kaikki ovat kanttu vei. Ellei vieraan vallan sotilaat sitä tee, voi joku työntekijä pimahtaa.
Ja onnettomuuksia sattuu aina erehdyksessä ja vahingossakin.
Ja sitten tietenkin ne ydinjätteet!

Ja entä vaikkapa sadan vuoden kuluttua? Voimalat vaikka nyt kestäisivätkin maailman säiden tuiverrukset, miten sitten kun ovat vanhoja ja haurastuneita? Mitenkähän minun lapsenlapsieni ja heidän lapsiensa käy?

Miten joku voi kannattaa ydinvoimaa?