maanantai 3. elokuuta 2009

Pitäisi on ruma sana

"Pitäisi" on ruma sana. Se syyttää, pakottaa ja jankuttaa, eikä komentelemisesta tykkää kukaan. Kun aikani hoin sitä itselleni, päätin pari vuotta sitten vaihtaa parempaan ja aloin hiljaa mielessäni käyttää ilmaisua "tahdon" tai "haluan".

"Tänään mun pitäis siivota" "Mun pitäis kyllä olla nyt jossain muualla, mutta tässä mä vaan istun". Krätyakan korvissa nämä "pitäis"-merkkiset lauseet viittaavat lähes poikkeuksetta aikeeseen, joka on jo ääneen lausuessa tuhoon tuomittu.

Ilmeisesti näin auktoriteettiongelmainen yksilö ei kunnolla sopeudu edes itsekuriin, joten on parempi käyttää houkuttelua ja positiivista motivointia. Jostain syystä on mukavampi ajatella, miten kodikkaalta olohuoneen pöytä näyttäisi, kun pitsiiliina ei peittyisi lehtikasojen, koiranhoitotarvikkeiden, juomalasien ja paperilappujen röykkiöön. Yhtään ei motivoi ajatus siitä, miten laiska akka olenkaan, kun en jaksa edes huusholliani hoitaa, vaikka olen töissäkäynnistä jo saanut vapautuksen. Tottahan minä tiedän, että pitäisi ottaa itseään niskasta, mutta jotenkin en vaan ylety..

Haluaminen kuulostaa korvissani vähän itsekkäältä, lapselliselta ja turhan impulsiiviselta. On kuitenkin paljon asioita, joista se on ainoa rehellinen ilmaisu. Tahtominen on sitten jo paljon määrätietoisempaa. Aivan kuin siinä olisi teon siemeniä mukana...

Kieli on kiinnostava juttu. Haluaisin pitkästä aikaa lukea siitä jotain. Pitäisköhän kuitenkin hoitaa nää arkihommat ensin alta pois? Eheeiii..


10 kommenttia:

Celia kirjoitti...

Pitäisi on tosiaankin ruma sana. Muita rumia sanoja ovat sitku ja mutku.

mm kirjoitti...

Minullekin "pitäisi" on kirosana. Mietin, lähteekö se yleensä jonkun muun asettamista kriteereistä, joita sitten väkisin yritämme omaksua itsellemme. Miksi ihmeessä minun pitäisi tehdä muuta kuin sitä, mitä tahdon...

Millan kirjoitti...

Ehdottomasti, Celia. Sitkuttelu ja mutkuttelu ärsyttää sekä omasta että jonkun toisen suusta.

Minulla se taitaa kyllä lähteä omista, itseen kohdistuvista odotuksista, mm. Olen vaan lopen väsynyt pettymään itseeni. Luulen, että me ihmiset olemme tässä suhteessa aika erilaisia. Sukupolvien ja sukupuoltenkin välilläkin on suuria eroja siinä, miten otamme paineita toisten odotuksista.

Ofelia kirjoitti...

Meidän ei "pitäisi" mitään, sanovat "henkiset gurut". Mutta miten olisi "saan siivota" jne.?

Millan kirjoitti...

Hui yäkötys, Ofelia. Vai, on niillä guruilla käytössä samaa sanastoa kuin kristinopin julistjillakin. "Meidän piireissäkin" saadaan sitä ja tätä ja pitäisi vielä osata olla kiitollinen.

Krätyakka ei tottavieköön ole imurista ja pölyrätistä kiitollinen koskaan ;-)

Famu falsetissa kirjoitti...

Sitten on vielä tämä "Ois voinu" kaikkine taivutusmuotoineen;)

Millan kirjoitti...

Siinäpä vasta vimmastuttava ja äärimmäisen turha ilmaisu, Famu. Valitettavasti ukkokultani käyttää sitä lähes päivittäin..

vilukissi kirjoitti...

Luin edellistä postaustasi ja tuli mieleeni, että muista, että 5 kuukauden päästä alkaa taas päivä pitenemään!

mm kirjoitti...

Tiedän kyllä tuonkin, että Oma Itse on se kaikkein pahin vihollinen. Olen juuri sellainen, pahinta laatua. Silti, minulle oli löytö tajuta, että en ollutkaan Ainoa Syyllinen, vaan kyllä ympäristöstäkin löytyi Syyllistäjiä. Kun aloin erotella näitä syyllistäjiä, ympäriltä tai taustoilta, uskalsin selvästi paremmin laiskotella silloin, kun Oma Itse ei siitä huomauttanut. Nytkin kirjoitan tätä, vaikka Aivan Ehdottomasti Pitäisi Tehdä Muuta.

Aki Kakko kirjoitti...

Pitäisi varmaan kirjoittaa tähän joku naseva kommentti tähän hyvään kirjoitukseen liittyen...

Ei kun,

Tahdon vaihtaa sanan pitäisi jatkossa aina joko sanaan tahdon tai haluan!

Kiitos vinkistä!