sunnuntai 8. helmikuuta 2009

Suomalaista sairaanhoitoa

Kuulin juuri järkyttävän uutisen. Eilen illalla minulle tärkeä ihminen on saanut sydäninfarktin Vaasassa, missä pitäisi keskussairaalassa olla sydänsairauksien hoitoon tarkoitettu erikoisyksikkö. Asianmukainen hoito aloitettiin ambulanssissa, mutta sairaalassa todettiin, että lääkärit ovat viikonloppuvapaalla. Erikoishoitoyksikköä ei saada kasaan, joten potilas kuolkoon rauhassa, tai hänet on lähetettävä kauemmas.

Ambulanssikyydillä hänet sitten toimitettiin Tampereelle, missä suomea venäläisittäin murtaen puhuva lääkäri totesi, ettei oikein voi tehdä muuta kuin lievittää kipuja, kun ei vielä edes tiedä onko Vaasasta myönnetty maksusitoumus kulujen kattamiseksi. Voiko tämä olla totta nykypäivän Suomessa? Tämä kertomus on välittynyt minulle kahden välikäden, eli potilaan puolison ja oman äitini kautta. Toivon hartaasti, ettei se ole totta. Vasta kaksi kuukautta sittenhän kampaajani puoliso kuoli samalla tavoin vain 52-vuotiaana...

Suomessa on kehittynyttä teknologiaa ja lääkäreitä koulutetaan enemmän kuin koskaan. Molemmat potilaat ovat (toivon, ettei tämän tärkeän ihmiseni osalta vielä tarvitse puhua menneessä aikamuodossa) olleet kunnostaan huolehtivia, keski-ikäisiä miehiä. Mikä ei nyt toimi? Onko puhe tasokkaasta terveydenhuollostamme vain silmänlumetta? Rahako ratkaisee?


2 kommenttia:

Isopeikko kirjoitti...

Raha, sillä on puheoikeutta enemmän kuin muilla yhteensä.

Ellinoora kirjoitti...

Voin kuvitella, että tämä on mahdollista, vaikka lääketieteen ja sairaanhoidon tasoa meillä pidetään kuinka korkeana. Kyllä niin on ollut jo pitkään, ettei joulunpyhinä ja juhannuksen tienoolla kannata hankkiutua hoitoa saamaan, kesälomien aikaankin on onnen kauppaa - mutta että tavallisena viikonloppunakin! Eipä tuo naurata ketään ja kun se sattuu omalle tai läheisen kohdalle ihan itkettää.