sunnuntai 22. helmikuuta 2009

Parisuhteellisuutta ja ilmalämpöpumppuja

Eilen yritin siivota. Vieras oli kutsunut itsensä kylään. Itse vieraista akka usein tykääkin, mutta ei vierailua edeltävästä siivouksesta ja muusta huushollauksesta.

Nyt oli turnauskestävyys monen viikon potemisen jäljiltä erityisen kehno ja sillä aikaa, kun mies oli koirien kanssa lenkillä akka pyörtyäkupsahti pölynimurin viereen olohuoneen lattialle. Kun mies palasi tuulettumasta ja akka esitteli kuhmua ohimossaan, mies kysäisi lakonisesti:"Tuliko lattiaan kolhu?" Että semmoista tämä parisuhteellisuus täällä meillä tänään.

Jos ei lämpöä olekaan aina suhteessa, niin nykyään sitä on onneksi aiempaa enemmän edes ilmassa ja vanhan talon lattioissa. Pari vuotta sitten asensimme nykyisen talomme kumpaankin kerrokseen ilmalämpöpumpun ja sen jälkeen on akkakin kylmänarkoine ketaroineen paremmin tarjennut.

Energiansäästövaikutuksista emme osaa sanoa paljoakaan, koska monia muitakin muutoksia on samaan aikaan talouden sähkönkulutuksessa tapahtunut. Kovimmilla pakkasilla lisälämmityksenä käytetään varaavaa takkaa tai leivinuunia. Niin ei haittaa pienet sähkökatkotkaan. Pumput ovat halpaa mallia, mutta ainakin tähän saakka ovat toimineet hyvin.

Jos niiden avulla vielä olisi mahdollisuus säästää energiaakin, niin mikäs sen parempi nykyisessä maailmantilanteessa. Uusia malleja kehitetään kaiken aikaa. Nyt olemme pohtimassa vaihtoehtoja uuteen kotiimme. Täytyy sinne edes kunnon lämmitys saada, jos tämä rakkauven hehku tässä neljännesvuosisadan jälkeen hiipuu vielä tyystin lämpöä hohkaamasta. Milläs tässä muuten tarkenee...

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Minkä ihmeen takia sitä täytyis siivota höseltää ennen vieraiden tuloa? Koti on sun ja se näyttää siltä kuin sinä haluat ja sinähän siellä asut :) Jos joku vieras alkaa moittia niin neuvo paikka mistä välineet siivoukseen löytyvät. Näin meillä tehtäis hih
Onneksi et satuttanut pahemmin itteäs mihinkä patterin kulmaan.
*puhaltaa kuhmuun*