keskiviikko 13. toukokuuta 2009

Tunneälystä

Kirjahyllyä penkoessani osui käteen pitkästä aikaa Daniel Golemanin kirjat Tunneäly - lahjakkauuden koko kuva ja Tunneäly työelämässä. Jos joskus tästä depiksestä ja muusta elämäni kaaoksesta selviän niin, että keskittymiskyky taas riittää lukemiseen, pitänee heti hankkiutua kirjastoon katsomaan, mitä uutta tältä miekkoselta on suomennettu, sillä nämä kirjat alkavat olla nykyisen mittapuun mukaan jo vanhoja, kun ne on USA:ssa julkaistu 1990-luvun puolella.

Suomessa tunneälyä on tutkinut ja siitä kirjoittanut muun muassa Marja Kokko ja Mikael Saarinen. Minä selasin aiheeseen liittyvää materiaalia viimeksi kolme vuotta sitten, jolloin tein psykologiasta lopputyöni niin sairaana ja masentuneena, ettei minulla ole koko prosessista tai aiheesta juuri minkäänlaista muistikuvaa.

Luulisi, että tunneälyn kehittämistarpeet alkavat olla meikäläiseltä takanapäin nyt, kun vuorovaikutustaidoille on enää hyvin vähän käyttöä. Tänään, kun aukaisin nuo kirjat, innostuin kuitenkin kovasti hoksatessani, että totta tosiaan, tunneälyssähän on kysymys myös omien tunteiden tunnistamisesta, käsittelystä ja rakentavasta hyödyntämisestä, ei siis pelkästään toisten ymmärtämisestä ja oikeiden asioiden tekemisestä oikeaan aikaan viestintätilanteissa.

Akkaa miellyttää Golemanin käytännönläheinen lähestymistapa aiheeseen. Kirjat sisältävät sopivassa määrin perustietoa psykologiasta, mutta etenevät mukavasti tutkimustiedosta sovelluksiin, mitä ei valitettavasti useista "raskaamman sarjan" psykologian oppikirjoista voi sanoa.

Suosittelen lämpimästi kaikille, joilla on ongelmia toisten ihmisten tai itsensä kanssa tai vähintäänkin halu välttyä niiltä (kelläpä ei olisi?). En nyt tässä vaiheessa lähde opuksia sen kummemmin referoimaan, mutta ehkä palaan aiheeseen, jos jaksan vähän lueskella ja iskee tarve purkaa ylipursuilevaa innostusta jonnekin.

1 kommentti:

Niina kirjoitti...

Eka kirja on itsellänikin hyllyssä. Ja olen oikeasti viime aikoina ajatellut, että pitäisi lukea se.