keskiviikko 31. maaliskuuta 2010

Maalaistöllykkä myhäilee

Kerrankin meistä maalaisista on keksitty jotain myönteistä sanottavaa. Talous Sanomissa Outi Kokko kertoo tuoreesta tutkimuksesta, jossa selvisi, että pieneltä paikkakunnalta kotoisin olevat nuoret ovat arvostettuja työnhakijoita.

Mikäli samaa paikkaa hakee helsinkiläinen ja maalta muuttava nuori, työnantajat kuulemma mieluummin kutsuvat haastatteluun pienen paikkakunnan kasvatin, koska kokemukset ovat osoittaneet maalaisnuoret keskimäärin yritteliäämmiksi ja parempikäytöksisiksi.

Nuorten asenteet työtä kohtaan eivät ole lainkaan niin välinpitämättömiä ja kielteisiä kuin on kuviteltu. Työtä arvostetaan. Siinä halutaan menestyä ja ollaan valmiita näkemään vaivaa. Erityisesti yrittäjäperheistä kotoisin olevat nuoret näyttävät sisäistäneen ahkeruutta korostavat arvot.

Aivan erityisesti kirjoittaja mainitsee Pohjanmaan alueena, josta monet merkittävät ja menestyneet yritysjohtajat ovat kotoisin. Syntyperäisenä pohjalaisena ja Suomessa kolmellatoista paikkakunnalla asuneena voin ymmärtää tämän. Vaikka useimmissa maaseutukodeissa ei enää herätä aamuvarhaisella navetalle tai tehdä koko perheen voimin töitä omalla tilalla, työteliäisyyden arvostus on silti säilynyt omankin kokemukseni mukaan Pohjanmaan lakeuksilla aivan toisella tavalla kuin suuremmissa kaupungeissa.

Käytännön elämässä se on pääomaa, joka auttaa monissa tilanteissa. Ilman työtä ja usein tuskalliseltakin tuntuvaa vaivannäköä kun ei kaikkia asioita elämässä saavuteta.

Pullamössökakaroista puhuttiin jo omassa lapsuudessani 60- ja 70-luvuilla ja noista ajoista maailma on ehtinyt muuttua paljon. Vaikka haasteet ja osaamisvaatimukset yhteiskunnassa muuttuvat kiihtyvää vauhtia, muutamat perusasiat silti pysyvät. Monet niistä, kuten läheinen ja luonteva suhde luontoon ja tämä itse tekemisen ja osaamisen kulttuuri omaksutaan luontevammin kaukana ostosparatiiseista, ohjatuista harrasteista ja betoniviidakoista.

Onneksi vaihteeksi edes jotain positiivista, eikä pelkkää moitetta haja-asutusalueiden ylläpidon kalleudesta, epäekologisuudesta ja takapajuisuudesta...

4 kommenttia:

wind-up toy kirjoitti...

Tuo on kyllä totta. Työhaastattelussa huomaa heti haastattelijan mielenkiinnon heräävän, kun mainitsen olevani Kainuusta. Epäilen, että mieskin pääsi ainakin osittain erääseen työhön sen takia ;) Hyvä, me "juntit"!

isopeikko kirjoitti...

Peikkokin on juntti :) Mukavaa

Herne kirjoitti...

Herne kanssa on
oikea maalaisjuntti,
ja koko Herneen suku!

Millan kirjoitti...

Eläköön junttius edelleen..ihan sovussa kaupunkilaisuuden kanssa :)