torstai 11. maaliskuuta 2010

Tuloahan se tämäkin

Ulkona tuulee ja tulee räntää taivaan täydeltä. Aamupäivällä alkoi eteisen katto vuotaa. Sitä päivitellessä osui netissä kohdalle parikin tekstiä tästä VATT:in tutkijoiden viimeisimmästä älynväläyksestä. He kun ovat sitä mieltä, että oman asunnon omistajat saavat sijoituksestaan TULOA, jota voitaisiin ruveta verottamaan. No, tuloa se on tietysti tuo vedentulokin 140-vuotiaan torpan kattopeltien raosta.

Osakkeilla keinottelijat ja asuntoja sijoitustarkoituksessa ostavat ja myyvät ovat eri juttu, mutta harvan talonomistajan olen kuullut ihastelevan, että kylläpä on taas viime aikoina kertynyt tuloa, kun katto pitäisi maalata, ikkunat kunnostaa, viemäri ei vedä ja energiatehokkuuden kanssakin on vähän niin ja näin.

Kun otetaan huomioon, että ainakin jokainen pientalon omistaja joutuu käyttämään vuodessa lukemattomia kalliita työtunteja asuntonsa ylläpitotoimiin tai maksamaan niistä vieraalle, ostamaan liikevaihtoverollisia remonttitarvikkeita, sähköä, vettä ja lämpöä, ei asuminen totisesti ole heille erityisen tuottoisaa.

Lisäksi kunnissa peritään jo kiinteistöveroa ja monia muita lakisääteisiä maksuja, joiden suuruuteen pientaloasukkailla ei ole mitään sanan sijaa (esim. erilaiset jätteenkierrätykseen tai tienpitoon liittyvät maksut, joista ei pääse eroon, vaikkei kyseistä palvelua käyttäisikään).

Eivätkä asunnon hankintakustannukset Suomessa ole pienet. Useimmat joutuvat säästämään, ottamaan lainaa ja kitkuttelemaan vuosikymmenet toimeentulon rajamailla maksaakseen sitä perushankintaa, jota nämä tutkijat nyt näyttävät pitävän kovinkin tuottoisana sijoituksena.

Toki moni mieluummin maksaa oman asunnon velkaa kuin vuokraa asunnon , jonka omistaja voi koska tahansa ilmoittaa vuokrankorotuksista, irtisanomisesta tai remonteista, jotka pakottavat muuttamaan muualle. Karu totuus on kuitenkin se, että kaikille ihmisille ei vuokra-asuntoja riittäisi, eikä luovutettaisi, vaikka niitä olisi olemassakin.

Meidän laumamme kuulu jälkimmäiseen joukkioon. En ole tavannut yhtäkään vuokranantajaa, joka ilomielin vuokraisi asuntonsa perheelle, johon kuuluu kuusi kissaa, kolme koiraa, kukko, kana ja kaksi ihmisotusta. Joillakin vuokralle pyrkivillä saattaa olla myös luottohäiriöitä tai sellaisia ongelmia elämäntavassa, ettei heitä kukaan halua naapureikseen tai huoneistoaan turmelemaan.

Tasa-arvo on arvojärjestyksessäni korkealla ja silläkin tätä ehdotusta on nyt perusteltu. Tämä lisävero asettaisi kuulemma vuokralla asujat ja omistuasunnon haltijat yhdenvertaisempaan asemaan. Kissinkakat sanon minä! Verotuloja sillä vaan metsästetään ja eriarvoisuus kasvaisi entisestään, kun varakkaimmille jäisi suuremmat mahdollisuudet valita oma elämäntyylinsä (esim. tämä lemmikkienpito) ja me tyhjätaskut joutuisimme todennäköisesti luopumaan monista itsellemme tärkeistä asioista sopiaksemme kunnon vuokralaisen sapluunaan.

Ei kommentteja: