perjantai 30. huhtikuuta 2010

Posti ei ole entisensä

Posti ei ole enää entisensä. Ei ole ollut pitkiin aikoihin. Johan sen kertoo vaihtunut nimikin. Kirjeiden ja postipakettien hinnat ovat karanneet semmoisiin korkeuksiin, ettei paperipostin ja edullisten esineiden lähettäminen enää juuri kannata. Lehtien jakelustakin Itella kiskoo kuulemma semmoisia summia, että ennestäänkin vaikeuksissa olevat lehtimarkkinat pelkäävät romahdusta. Harmillista lähettämisen kalleus on myös yksityistä nettikauppaa harrastaville. Kun ei kannata, niin ei kannata..

Viestintävirasto on nyt puuttunut asiaan, mutta edelleen Itella uhittelee. Siihen Krätyakka ei voi sanoa muuta kuin, että pitikö mennä sekin palvelu yksityistämään. Enpä ole kuullut kovinkaan monen entisen valtionyrityksen palveluiden asiakkaan kannalta parantuneen sen jälkeen, kun ne on yksityisiksi liikelaitoksiksi muutettu.

Junat tippuvat raiteilta. Pendolinot hyytyvät pakkaseen. Julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut kuihtuvat. Palveluyksiköitä lakkautetaan. Yksityisiä hoitokoteja nousee kuin sieniä sateella, enemmän kuin ehditään kunnolla valvomaan. Onhan Suomessa edelleen palveluita tarjolla jos jonkinlaista ja joka vaivaan. Pulaa on vaan siitä vanhasta keksinnöstä, eli rahasta. Jolla hynää riittää, riittää palveluitakin. Muut saavat pärjätä miten taitavat.


10 kommenttia:

Mari kirjoitti...

"Lehtien jakelustakin Itella kiskoo kuulemma semmoisia summia, että ennestäänkin vaikeuksissa olevat lehtimarkkinat pelkäävät romahdusta."

..ilmaseksko ne lehet sitten pitäis kuskata? Arvaa mitä palloautojen kustannukset on vuodessa, mitä se bensa/diesel niihin maksaa ja jotkut ihmiset saa vielä palkkansa siitä työstä..? Eihän se Itellan ongelma oo myykö lehet.

"Enpä ole kuullut kovinkaan monen entisen valtionyrityksen palveluiden asiakkaan kannalta parantuneen sen jälkeen, kun ne on yksityisiksi liikelaitoksiksi muutettu."

..noh, ainakin postit jaetaan edelleen joka päivä ja ykkösluokan kirje kulkee seuraavaks päiväks perille palvelulupauksen mukaisesti.

Millan kirjoitti...

Valtio tukee kuule paljon pölhömpiäkin asioita kuin koko maan kattavaa postiverkkoa, Mari. Eikä ne postit todellakaan tule aina siinä luvatussa ajassa perille, vaikka itse postissa työskenteletkin.Kokemusta on enemmmänkin. Sorry vaan.

Mari kirjoitti...

Kun aina jaksetaan vaan valittaa postista ja sen palveluista, ni voisko joku sitten kertoa millanen sen postin pitäs olla? Viitaten vähän tämänkin postauksen otsikkoon..

Millan kirjoitti...

Ennen posti oli valtionyhtiö, smoin kuin VR. Valtio katsoi asiakseen ylläpitää tiettyjä palveluita verovaroin kansalaisten yhdenvertaisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Siitä tässä tekstissä on kysymys, Mari, ajapaljon laajemmasta poliittisesta kysymyksestä siis kuin sinun työnantajayrityksestäsi.

Viime laman jälkeen tämä yksityistämisen aalto on purkanut valtio-omistuksen melkein kaikkien keskeisten palvelujen osalta. Odotan kiinnostuksella, (jos tämä oikeistohallitusten aika jatkuu) milloin vaikkapa poliisitoimen tehtäviä aletaan siirtää yksityisille turvallisuusalan yrityksille.

Kysymykseesi vastaan, Mari, niin, että postin palvelujen pitäisi olla kustannuksista ja alueellisista eroista riippumatta yhdenvertaisesti kaikkien saatavilla, mahdollisimman toimintavarmoja, kohtuuhintaisia ja turvallisia. Tasavertaisuutta ja kustannusvastaavuutta ei välttämättä saavuteta samoin keinoin, eli yksityistämällä.

Maria kirjoitti...

Mä en taviksena postinsaajana ole huomannut eroa postinkulkemisessa, hvin on aina kaikki tullut perille (paitsi osoitteenmuutosten kohdalla pari viikkoa on saanut jännäkakkailla tuleeko kaikki oikeaan paikkaan). Hinnoista en tiedä mitään, kun en postia paljoakaan lähetä, mutta kuulemma ovat kalliit. Toisaalta veroja saa maksaa ihan riittävästi jo nytkin. Yleisesti ottaen suhtaudun kriittisesti yksityistämiseen eri aloilla ja dissaan porvarihallituksia ja äänestän piraattipuoluetta. Mulla ei kuitenkaan juuri tässä asiassa ole juurikaan valittamista postin kulkemisesta ja hervantalaiset postitädit + Mari (<3<3) on aina tosi ihkuja ja ystävällisiä. ^^

Mari kirjoitti...

Niin, tuohonhan on kai totuttu, että ollaan yhdenvertaisia postinsaamisen suhteen.

Kyllä se mua vituttais, jos asuisin jossain haja-asutusalueella eikä siellä oliskaan samat lait ku taajamassa.

Mä kommentoin vaan Itella-osuutta, kun tiiän siitä koko elämäni verran asioita ;) VR:stä oon vaan kuullu huhupuheita, että siellä ennen vanhaan huollettiin junia pikkusen tiuhempaan tahtiin ku nykyään.

Mä oon miettiny monesti, että kun koko ajan vaan hamutaan rahaa lisää ja lisää ni miten sitä muka vois riittää koko ajan (ja puhun nyt ihan yleisesti maailmasta)? Pakkohan kaikilla asioilla on olla katto.. mutta en pysty ajattelemaan tuota asiaa, koska käy niinku avaruuden ajattelun kans.. en pysty ymmärtämään miten joku asia ei muka lopu mihinkään. Lamako on se katto mikä talouselämässä tulee vastaan..?

Millan kirjoitti...

Luulen, että ajattelemista kannattaa silti jatkaa, vaikkei kaikki asiat heti selkenisikään, Maria ja ihku postitäti Mari :)

Mari kirjoitti...

Voin nyt vielä sen verran sanoa, että en oo mikään postitäti.

Joskus olen saattanut jakaa postia, mutta en enää.

Maria kirjoitti...

Mä kannatan aina ajattelemista ja asioiden kehittämistä sekä rakentavia parannusehdotuksia! ;)

Polga kirjoitti...

On se ihmeellistä, että sekä Englannista että Saksasta lähetetty PAKETTI Suomeen tulee halvemmalla ja yhtä nopeasti kuin Suomesta Suomeen lähetetty vastaava!?

Postin pakettihinnoittelu on järkyttävää, niin kallista, että ei kannata ostaa mitään Huutiksesta enää. Eli olen siirtynyt eBayhin ja kas, kaikki toimii paljon halvemmin ja vähintään yhtä joustavasti. Tämä postin italiaanoversio saisi todellakin tarkistaa edes pakettihintojaan ja toimintatapojaan - ainakin kotipostimme on kuin vitsien rautakauppa: kuinka toimia mahdollisimman hitaasti, että saisi aikaan pisimmän jonon!

Nih kerta!


heheeh: varmarina SWINE