keskiviikko 24. marraskuuta 2010

Lämpöä lisää, kiitos


Ihmisillä on taipumus liioitella omaa merkitystään. Todellisuudessa yhden yksilön toimet ja kokemus taitavat painaa vähemmän kuin kärpäsenkakka tällä 6,9 miljardin ihmisolion kansoittamalla pallolla, historian perspektiivistä puhumattakaan.

Silti olen kuullut joidenkin viime aikoina ihan tosissaan väittävän esimerkiksi ilmaston lämpenemistä pelkäksi pötypuheeksi, koska heidän pakkasmittarinsa sattui viime talvena näyttämään aika napakoita lukemia.

Joskus suorastaan ärsyynnyn persooniin, jotka tuntuvat unohtaneen realiteetit ja kadottaneen suhteellisuudentajunsa. Tänään on kuitenkin sellainen päivä, jolloin tekisi itsekin mieli väittää, että maailmankaikkeuden voimat ovat liittoutuneet minua vastaan.

Viime vuonna, täsmälleen sinä päivänä, jolloin muutimme tähän pian 150 vuotta vanhaan taloon, alkoi kovat pakkaset, jotka jatkuivat pitkälle kevääseen. Myös lunta tuli enemmän kuin riittävästi ja nyt rikotaan kuulemma taas ennätyksiä.

Joku ehätti jo ennustamaan, että tulossa olisi kylmin talvi tuhanteen vuoteen. Siihen en vielä halua uskoa, mutta sen voin itsekin empiirisesti todeta, että talvi tuli näille lakeuksille tänä vuonna aikaisin. Ensi viikonlopusta ennustetaan niin kylmää, että sellaista sattuu tähän aikaan vuodesta vain muutaman kerran vuosisadassa...

Kun muutimme, tähän taloon asennettiin vesi-ilmalämpöpumppu, joka lämmittää sekä käyttöveden että vanhoissa, ruostuneissa pattereissa kiertävän lämmitysveden. Ihmeesti vehje on toiminut. Ensimmäisen kerran tuli vilu vasta siinä vaiheessa, kun pakkasmittari kipusi kahteenkymmeneenkahdeksaan, eikä talossa ole edes kolminkertaisia ikkunoita.

Nyt on taloon hankittu myös varaava takka. Silti hieman hirvittää nuo hitaasti, mutta varmasti kohoavat kinokset ja kiristyvä pakkanen. Tässä taloudessa kukaan ei tee lumitöitä, joten pikapuoliin ollaan siinä tilanteessa, että auto lähtee seuraavan kerran pihasta kevätpurojen solistessa ja puiden saamiseen liiteristä tarvitaan kelkka ja lumikengät.

Kiltti universumi, säiden haltija tai Taivaallinen Isä, (kuka ikinä siellä sääosastolla vastaavana hääriikään). Voisitko ystävällisesti säätää lämmitystä tällä maailmankolkalla isommalle, pliiis.

2 kommenttia:

kaisa jouppi kirjoitti...

"Hän säät ja ilmat säätää ja aallot tainnuttaa" lauletaan virressä numero 462 :)

Celia kirjoitti...

Saisitteko solmittua auraussopimuksen jonkun kulmakunnalla asuvan isännän kanssa, ettei teidän tarvitsisi ihan kinoksiin kuitenkaan hautautua? ;)